Céleste Heyerick (18) is jongste kandidaat op Oost-Vlaamse kieslijst voor CD&V

Redactie KW

Céleste Heyerick, dochter van voormalig burgemeester Henk Heyerick, is met haar achttien lentes de jongste kandidaat die voor CD&V op de Oost-Vlaamse kieslijst voor het Vlaams Parlement zal staan. “Ik had de vraag niet verwacht, maar ik ben waanzinnig gemotiveerd”, zegt Céleste.

Studente politieke wetenschappen Céleste Heyerick is al de derde generatie van haar familie die in de politiek stapt. Haar grootvader Jozef was schepen in Zulte, vader Henk Heyerick burgemeester en ook haar oudere zus Camille Heyerick is actief voor CD&V in Zulte. Op lokaal niveau trekt de partij in oktober samen met N-VA naar de kiezer onder de naam Verbindend Zulte. Het is nog niet duidelijk of Céleste ook aan die verkiezingen zal deelnemen.

Wat wél vaststaat, is dat ze op 9 juni op de 24ste plaats van de Vlaamse lijst voor CD&V zal staan. “Toen minister Van Peteghem mij opbelde om te vragen of ik kandidaat wilde zijn op de Oost-Vlaamse verkiezingslijsten, moest ik toch eens slikken”, zegt Céleste.

Telefoon van minister

“Ik was net op weekend in de Ardennen met enkele vrienden en zij zeiden meteen dat ik het moest doen. Ik belde ook eens naar papa die me wel waarschuwde voor de harde wereld van de politiek. Hij zei dat ik het niet voor hem moest doen, maar mijn eigen keuze moest maken. Ik heb uiteindelijk ja gezegd omdat ik duidelijk wil maken dat jongeren serieus genomen moeten worden in de politieke wereld. Ik wil me inzetten voor veilige wegen naar school of werk en aandacht vragen voor het mentaal welzijn van jongeren én ouderen.” (JF)