Burgemeester Lieven Vanbelleghem legt zich neer bij afzetting: “Wij zijn en blijven een waardige partij”
Als alles volgens plan verloopt, krijgt Langemark-Poelkapelle donderdagavond een nieuwe burgemeester. Dan wordt op een extra gemeenteraad de constructieve motie van wantrouwen gestemd en zal met N-VA, Tope8920 en Vooruit een nieuwe meerderheid gevormd worden.
Lieven Vanbelleghem heeft maandag als burgemeester zijn laatste schepencollege afgewerkt. “Ik ga door tot het bittere eind en dat is tot de gemeenteraad van donderdag om 20 uur”, stelt de burgemeester. “In OC Den Tap zal na het stellen van constructieve moties van wantrouwen door de partijen N-VA, Tope8920 en Vooruit een nieuw college van burgemeester en schepenen aangeduid worden. Dat kan sinds augustus 2021 door een nieuw decreet Somers ‘ter versterking van de lokale democratie’.”
Om misbruik te voorkomen, kunnen partijen geen constructieve motie van wantrouwen indienen in de periode van één jaar na de installatie van de gemeenteraad en ook niet één jaar voor de dag van de volgende verkiezingen, oktober 2023. Een meerderheid van de gemeenteraad van tien zetels met N-VA, Tope8920 en Vooruit duidt de motie doordat het onderling vertrouwen tussen de leden van het college volledig zoek is. De motie ziet ook verschillen in de communicatie tussen de twee fracties. “Het resultaat is dat het college nauwelijks beslissingen neemt. Dat is fundamenteel schadelijk voor het lokaal bestuur en de toekomst van de landelijke gemeente”, menen de drie partijen.
Technisch verloop
De openbare zitting zal donderdag vrij technisch verlopen. Eerst is er het collectief ontslag van Lieven Vanbelleghem en schepenen Eddy Vanacker (CD&V), Dominique Cool (N-VA) en Peter Vantomme (N-VA). Vervolgens gebeurt de voordracht van de nieuwe burgemeester Dominique Cool (N-VA) en schepenen Laurent Hoornaert (Tope8920), Jean-Marie Callewaert (Vooruit) en opnieuw Peter Vantomme (N-VA). Na schorsing van de gemeenteraad gaat de Raad voor Maatschappelijk Welzijn dezelfde procedure toepassen voor het individueel ontslag van de voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst Marleen Soete (CD&V). Vervolgens wordt Heidi Coppenolle (N-VA) aangesteld als haar opvolgster.
De nieuwe schepenen moeten daarbij de eed afleggen in handen van een burgemeester die ze zelf weg willen. In het nieuwe decreet is de burgemeester diegene die het meeste aantal stemmen behaalde in de grootste partij van de coalitie. Voor N-VA was dat Johan Vannooste, maar de oud-politie-inspecteur overleed in januari 2020. De tweede meeste stemmen werden behaald door Dominique Cool. Hij kan de eed afleggen bij de voorzitter van de gemeenteraad.
Geen drukke agenda meer
Lieven Vanbelleghem toonde zich vorige week nog strijdvaardig, maar geeft nu aan dat er geen toestanden als in De Panne verwacht moeten worden. Daar trok het oude gemeentebestuur naar de Raad van State en veinsde burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) een plotse flauwte toen Ann Vanheste (Vooruit) de eed bij hem moest afleggen. “Ik zal er tot donderdagavond alles aan doen zodat de gemeente verder kan functioneren”, aldus Vanbelleghem. “In functie van subsidiedossiers moeten nog een aantal zaken afgewerkt worden in het kader van het groen van de dorpskernvernieuwing. Ik ga door tot het bittere eind. Wat het daarna wordt, weet ik niet. Ik zal in ieder geval geen drukke agenda meerhebben. Eerst zal ik mijn hoofd eens proberen leeg te maken. Ik heb via verschillende kanalen gigantisch veel berichten ontvangen van mensen van alle kleuren en rangen. Verwacht donderdag op de gemeenteraad van CD&V geen spectaculaire dingen. Wij willen een waardige partij zijn en blijven.” (pco)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier