Brugse jaarrekening 2023 voorgesteld: “Langetermijnschuld daalt gevoelig’
Brugge deed in 2023 zo’n 70 miljoen euro investeringen, kende een slechter dan geraamd budgettair resultaat door het niet opnemen van langetermijnleningen en laat de lange termijnschuld gevoelig zakken. Dat blijkt uit de jaarrekening 2023 die door schepen voor financiën Mercedes Van Volcem (Open VLD) werd voorgesteld.
“Het jaar 2023 was het jaar waarin we eindelijk volledig konden herstellen van de financiële impact van de corona pandemie, maar anderzijds werden we dan weer geconfronteerd met andere uitdagingen zoals de torenhoge inflatie en de bijhorende indexaties van de lonen, duurdere materialen en prijsherzieningen door indexaties”, schetst Mercedes Van Volcem de financiële context.
Hogere marge dan gebudgetteerd
Volgens de schepen blijven de stadsfinanciën ondanks deze uitdagingen gezond, met een autofinancieringsmarge – wat overblijft nadat het bestuur uit het saldo van exploitatie-uitgaven en -ontvangsten ook de periodieke leninglast heeft betaald – van 29 miljoen euro. “Deze marge is een pak hoger dan gebudgetteerd werd (een verschil van 16,8 miljoen euro, red.) en dit komt door het hoge exploitatiesaldo, wat dan weer een gevolg is van het feit dat er minder uitgegeven werd dan gebudgetteerd en er meer ontvangen werd dan gebudgetteerd”, legt schepen Van Volcem uit. “Dit toont de wil van het stadsbestuur om de zaken zuinig te doen en de tering naar de nering te zetten.”
Voor 70 miljoen investeringen
Het budgettair resultaat, zijnde het verschil tussen alle ontvangsten en alle uitgaven van het boekjaar, is dan weer minder goed dan geraamd; meer bepaald een tekort van 8,26 miljoen euro in plaats van een voorzien tekort van 3,35 miljoen. “Dit valt te verklaren doordat er 36,75 miljoen euro aan langtermijnleningen, die gebudgetteerd waren, niet opgenomen werden”, zegt Van Volcem. Wat de investeringen betreft, werd in 2023 voor 70 miljoen euro geïnvesteerd, ten opzichte van 47,90 miljoen in 2022. In de Top 50 van investeringen in 2023 zien we bovenaan de aankoop Matinahof (7,20 miljoen), Erfgoeddepot Pathoekeweg (6,90), nieuwe tentoonstellingshal BRUSK (6,80) en toekenning opknappremies (3,07). Daarnaast werden er ook nog een hele reeks straten en pleinen heraangelegd.
Minder langetermijnschuld
“Ik wijs er verder ook op dat de uitstaande langetermijnschuld gevoelig gedaald is, namelijk van 102 miljoen euro eind 2022 tot ongeveer 95,3 miljoen eind 2023. Dit komt doordat er in 2023 door de Stad niet geleend werd op lange termijn en dat voor 12,5 miljoen euro aan schuld bij financiële instellingen werd afgelost”, legt Van Volcem uit. Wat de werkingssubsidies betreft, ten slotte, gaat een grote hap naar de politie en de hulpverleningszone – respectievelijk 31 miljoen en 9,46 miljoen – en naar welzijnsvereniging Mintus met 26,41 miljoen. (PDV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier