Brugs burgemeester over stadiondossier en Raad van State: “Mijn geloof in onze rechtsstaat is aan het wankelen”

Stefan Vankerkhoven

Het feit dat de Raad van State eind vorige week de nieuwe parkeerverordening van de Stad Brugge schrapte, waardoor het stadiondossier opnieuw geblokkeerd is, kreeg een politiek staartje tijdens de Brugse gemeenteraad dinsdagavond. Burgemeester en advocaat Dirk De fauw stelde: “Mijn geloof in de rechtsstaat is aan het wankelen na dit arrest.”

Stefaan Sintobin (VB) wou de Brugse kampioenensfeer niet verpesten, maar noemt het stadiondossier ‘kafkaiaans’: “De Raad van State is van oordeel dat er bij de wijziging van het Brugs parkeerreglement een milieu-effectenrapport moest opgemaakt worden. Ik begrijp niet dat de jurist van de Stad Brugge beweerde dat dit niet nodig is.”

Op de rails?

Ook Geert Van Tieghem (N-VA) hekelde het feit dat de Raad van State het Brugs parkeerreglement geschorst heeft: “Dit is een dag in mineur voor het Brugs voetbal. Blijkbaar kan juridisch alles. Wat zijn de gevolgen voor dit arrest? Is er een plan B? Welke stappen zal Brugge ondernemen om dit dossier terug op de rails te krijgen?”

Volgens Raf Reuse (Groen) heeft de Raad van State geoordeeld dat die verordening een grote wijziging inhoudt: “Heeft de Stad niet fout gegokt? Er zijn slechts weinig uitzonderingen waar geen plan-MER nodig is.”

Eén uur

Sportschepen Franky Demon (CD&V) zei: “Een uur na het pleidooi van onze advocaat was de beslissing van 35 pagina’s al uitgeschreven en overgemaakt. De Raad van State wist al tijdens de pleidooien wat ze wou beslissen, ongeacht wat er gepleit werd. Daar moet eens goed over nagedacht worden.”

“De beperkte aanpassing van ons parkeerreglement had als doel om meer duidelijkheid te scheppen bij grote projecten. We lieten een milieuscreening uitvoeren op advies van externe juristen. Het team MER van het Departement Omgeving heeft die visie goedgekeurd en zei dat er geen volledig milieu-effectenrapport moest uitgevoerd worden. De auditeur van de Raad van State gaf positief advies. Hij zei letterlijk dat de gemeenteraad zorgvuldig handelde. Maar de raadsheer had een ander oordeel!”

“Op zich is dit geen probleem, we moeten nu herbeginnen, er is opnieuw tijdsverlies. We hebben nochtans alle procedures gevolgd. We beraden ons nu over de te volgen stappen samen met de Vlaamse overheid. De minister heeft tot 19 juni de tijd om een uitspraak te doen over de omgevingsvergunning. In overleg met onze advocaat zullen we de verordening aanpassen, ze geldt trouwens voor alle grote projecten in onze stad, niet alleen voor het voetbalstadion.”

Geloof kwijt

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wikte zijn woorden: “Ik ben een groot verdediger van onze rechtsstaat, maar op vandaag worstel ik met dit geloof. Eén magistraat haalt de democratische besluitvorming van de wetgevende en de uitvoerende macht zomaar onderuit.”

“We hebben hard gewerkt aan dit dossier, alle politieke partijen zijn eensgezind: dit is dé oplossing voor de stadionperikelen. Ook de Vlaamse regering en het Vlaams parlement staan er achter. En dan schrijft een magistraat in zijn arrest: ‘op het eerste zicht blijkt…’ Die rechter heeft het dossier niet eens grondig bestudeerd en schorst onze verordening. en dat terwijl de top van de Vlaamse administratie en diverse juristen tot het tegenovergestelde advies kwamen.”

Speld in een hooiberg

“Het wordt hoog tijd dat de Raad van State inziet dat ze geen speld in een hooiberg moet zoeken in dossiers, waarin een algemene maatschappelijke consensus bestaat. Ik huiver om kritiek te geven op de rechtelijke macht, maar in dit dossier kan ik het echt niet laten. Hoe kun je als politicus nog aan voetbalfans op de Markt gaan uitleggen waarom ons stadiondossier opnieuw geblokkeerd is. Want zij begrijpen op een kampioenenviering niet de Stad Brugge daar niks kan aan doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier