Brugs burgemeester Dirk De fauw: “Stad wil gronden van kazerne Sint-Kruis kopen”

Dirk De fauw en Maaike De Vreese luisteren met gemengde gevoelens naar Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Wat doen onze lokale politici aan de vergrijzing? Nu al is 1 op 4 Bruggelingen senior, binnenkort is dat zelfs 1 op 3. De stad wil wc’s plaatsen bij busschuilhuisjes. Verder hoopt het jonge gezinnen aan te trekken door gronden op te kopen en zo betaalbare woningen aan te bieden. Dat blijkt uit de vierde aflevering van ons groot lijsttrekkersdebat bij D’s Deldycke Traiteurs, in de aanloop naar de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.

Mercedes Van Volcem : “29.654 Bruggelingen zijn 60-plussers, 9.600 stadsgenoten zijn zelfs tachtig jaar en ouder.”

Dirk De fauw: “En Brugge telt 159 eeuwelingen.”

Pablo Annys: “Om de vergrijzing tegen te gaan, moeten we jonge mensen lokken, onder meer door een stedelijke geboortepremie voor de eerstgeborene uit te reiken. Waarom willen jonge mensen hier niet wonen? Ze denken dat Brugge saai is en dat de huurprijzen te hoog zijn.”

Smeekbedes

Mercedes Van Volcem: “Gent en Leuven zijn veel duurder.”

Dirk De fauw: “Brugge heeft niet zo’n woonproblemen als Gent.”

Pablo Annys: “En toch zijn er op de zitdagen van het OCMW vooral smeekbedes om woningen.”

Dirk De fauw: “De stad zal in de toekomst optreden als eigenaar van gronden, dan kunnen we woningen aan zachtere prijzen aanbieden. Dat is de enige manier om regulerend op te treden. We hopen de gronden van de militaire kazerne van Sint-Kruis te kunnen kopen.”

Watergevoelig

Raf Reuse: “De huisvestingsmaatschappijen hebben het moeilijk om geschikte gronden te vinden. Ze willen zelfs in watergevoelige gebieden bouwen. De private sector moet zijn steentje bijdragen.”

Het was een stommiteit om de sociale koopwoningen af te schaffen

Mercedes Van Volcem: “Er zijn ook werkende mensen die geen betaalbare huurwoning vinden. Hoog tijd dat de stad Brugge zijn bouwverordening aanpast. De bouwpremies liggen lager dan de taksen die verbouwers moeten betalen.”

Dirk De fauw: “Het was een stommiteit van de Vlaamse Regering om de sociale koopwoningen af te schaffen. Nu zitten we met een krapte op de huurmarkt.”

Studentenstad

Mercedes Van Volcem: “Het is niet alleen het gebrek aan woningen dat jonge mensen afschrikt. Ze moeten ook een interessante job kunnen vinden. We moeten Brugge als studentenstad nog meer uitbouwen en met toffe werkaanbiedingen die afgestudeerde studenten in Brugge houden.”

Pablo Annys: “Met 11.000 studenten hebben we Kortrijk al bijna bijgebeend. We moeten de Vlaamse regering overtuigen om nog meer hogere opleidingen naar Brugge te halen.”

Maaike De Vreese: “Kijk ook naar de veranderde samenstelling van de gezinnen. Er zijn veel alleenstaande ouders. We moeten ons beleid daarop aanpassen, met een ruimtelijk plan dat meer hoogbouw toelaat in de rand. Er is natuurlijk ook nood aan meer bedrijventerreinen.”

Chartreuse

Pablo Annys: “Ondernemersorganisatie Voka heeft recent nog aangeklaagd dat interessante bedrijven Brugge links laten liggen wegens een gebrek aan gronden. Innovatieve bedrijven zouden zich nochtans graag in de Chartreuse vestigen. Zelfs tegen industriegrond in de Spie en langs de Blankenbergse Steenweg wordt geprocedeerd.”

Raf Reuse: “Terecht! We moeten de groene rand rond Brugge beschermen. Die open ruimte is ook belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming.”

Er staan zeventig kamers leeg in het nieuw woonzorgcentrum in Sint-Pieters

Maaike De Vreese: “We moeten ook iets doen voor de noden van de senioren. Het is schrijnend dat het nieuwe woonzorgcentrum in Sint-Pieters nog niet volledig operationeel is wegens een gebrek aan personeel.”

Stefaan Sintobin: “Er staan zeventig kamers leeg!”

Pablo Annys: “Er komen dertig verpleegkundigen uit India om de werkdruk van ons personeel wat te verlichten. Tegenwoordig heb je voor elke vacature in de zorgsector amper 40 procent kans dat er een kandidaat opdaagt. We werken noodgedwongen steeds meer met zelfstandige verpleegkundigen. Die hebben meer vrijheid. Het cynische is dat een van onze verzorgenden in een woonzorgcentrum zelf haar ontslag gaf en een week na haar vertrek haar diensten als zelfstandige aanbood…”

Tweede wijkgezondheidscentrum

Dimitri Vanliefde: “We moeten de thuiszorg uitbreiden, zodat oudere mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Maar we moeten ook aandacht hebben voor de eenzaamheid van alleenstaande senioren.”

Dirk De fauw: “We hebben ons actieplan vierkant tegen de eenzaamheid en in het voormalig militair hospitaal in de Peterseliestraat zal er een tweede wijkgezondheidscentrum komen.”

Raf Reuse: “Er is in Brugge te weinig aandacht voor alternatieve woonvormen, zoals kangoeroewoningen waarin meerdere generaties samenwonen.”

Mercedes Van Volcem: “Die zijn geen succes. Je moet de vergrijzing met kleine dingen aanpakken, zodat ouderen zich comfortabel kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld zilverroutes met rustbankjes rond woonzorgcentra.”

Maaike De Vreese: “Weet je wat mij zorgen baart? De vergrijzing in de Brugse politiek! Er wordt niet geluisterd. Al jaren wordt tevergeefs geklaagd over een tekort aan openbare toiletten en aan voorzieningen waar jonge ouders hun baby kunnen verversen.”

Dirk De fauw: “Er wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw plasplan voor Brugge, in samenwerking met de lokale handelaars. En volgend jaar worden er toiletten geïnstalleerd bij busschuilhuisjes.”

GJO4ARKR1.2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier