Blankenberge opent noodcentrum voor coronacrisis

Burgemeester Daphné Dumery. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) zegt dat Blankenberge zelfs een noodcentrum heeft geopend.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Het schepencollege komt nog fysiek bijeen, maar we houden voldoende afstand.”

“Er is ook mogelijkheid om van thuis uit mee te volgen. De gemeenteraad zal deze maand voor het eerst digitaal verlopen, en alleen het hoogstnodige wordt behandeld.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Voorlopig nog geen. We wachten af.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“De loketten blijven open op afspraak, het Infopunt Toerisme werd omgevormd tot callcenter. Op onze gemeentelijke website wordt al het coronanieuws overzichtelijk gebundeld. We hebben ook een noodcentrum, en alle inwoners kregen een brief in de bus met alle essentiële telefoonnummers.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“De terrastaks wordt dit jaar gehalveerd. Ook de verblijfsbelasting wordt deels opgeschort: uitbaters van hotels betalen de eerste helft van het jaar geen belasting op hun logies. Parkeerbedrijf OPC voert geen controles meer uit. Hoe we dat inkomstenverlies denken op te vangen? Niet.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“De administraties werken zoveel mogelijk van huis uit. Op de stadsdiensten wordt de social distancing gerespecteerd, dus wie dat wil kan komen werken. Dienstvrijstelling is bij ons eerder de uitzondering.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.