Belgisch kampioenschap wielrennen in Anzegem valt in het water door coronacrisis

Burgemeester Gino Devogelaere. © GV
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Gino Devogelaere ziet het BK wielrennen op 21 juni in het water vallen.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad? En zo ja, op welke manier? Kan de gemeenteraad ook door de gewone burger gevolgd worden?

“Het schepencollege komt wekelijks samen, op veilige afstand. De gemeenteraad gaat ook door, voorlopig via computer. Indien mogelijk kan het ook in een grote zaal, iedereen met nodige bescherming en op veilige afstand. De zittingen zijn gesloten.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Voor Anzegem is er op 21 juni een speciaal evenement, want we zijn dit jaar de organiserende gemeente van het BK wielrennen. Hier is veel voorbereiding voor nodig, maar het dreigt nu mis te lopen. De sponsoren die we heel hard nodig hebben, haken voor 90 procent af. Het wordt moeilijk om dit te laten plaatsvinden.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Het gemeentehuis is gesloten. Je kan wel een afspraak maken, via telefoon of mail, voor dringende zaken.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? Zoals het schrappen van parkeerretributies? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Alle gemeentelijke activiteiten zijn geannuleerd. Gemaakte kosten worden terugbetaald, of we zoeken een nieuwe datum. Alle activiteiten die doorgaan in gemeentelijke infrastructuur worden geannuleerd, idem voor de gemaakte kosten.”

5. Wat met het gemeentepersoneel? Kan iedereen aan de slag blijven of voert u ook technische werkloosheid in?

“Bij de technische dienst en groendienst blijft iedereen aan het werk. Ambtenaren, mensen in sportdienst, poetsdienst, kinderopvang e.a. hebben de keuze: blijven werken (met bescherming), werken van thuis uit, verlofdagen opnemen of tijdelijke werkloosheid. We houden dit nu al een paar weken zo vol, maar we hopen dat het coronaprobleem vlug mag voorbij zijn. Het blijft een moeilijke periode voor iedereen.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het opwww.kw.be/lokalepolitiek