Anneleen Fransen van Boven de Wolken komt op lijst van Trots op Oostende: “Ik wil een troostbeleid uitwerken”

Anneleen Fransen richtte Boven De Wolken op in 2016 om ouders van sterrenkindjes een mooi aandenken te geven aan hun overleden kindje. © gf
Redactie KW

Anneleen Fransen, de oprichtster van Boven De Wolken, zal als onafhankelijk kandidaat de lijst van Trots op Oostende vervoegen. Ze wil hierdoor van Oostende de Troosthoofdstad van Vlaanderen maken. “We hebben afgelopen legislatuur in onze stad zoveel moois mogen verwezenlijken. Als eerste stad zijn we gestart met een sterrenregister, ondertussen hebben maar liefst 200 gemeenten er ook één. Het toont voor mij aan dat je vanuit het lokaal beleid een groot verschil kan maken, daar wil ik graag actief aan meewerken.”

Anneleen richtte Boven De Wolken op in 2016 om ouders van sterrenkindjes een mooi aandenken te geven aan hun overleden kindje. Ondertussen fotografeert de organisatie jaarlijks 1200 baby’s, maar werkt ze ook mee om het beleid voor rouwende ouders te veranderen. “Onder impuls van Bart Tommelein zijn we erin geslaagd om minister Rutten ervan te overtuigen om Vlaamse ambtenaren rouwverlof te geven bij een vroegtijdig zwangerschapsverlies. Ondertussen is Petra De Sutter gevolgd en heeft ze het uitgebreid. Ik ben daar heel trots op.”

“Het Oostends sterrenregister vind je in 200 gemeenten, we hebben daar als stad écht het verschil gemaakt voor rouwende ouders”

Met haar ervaring is Anneleen ervan overtuigd dat je vanuit het lokale niveau maatschappelijke wijzigingen kan doorvoeren. “Het Oostends sterrenregister vind je ondertussen in 200 gemeenten, we hebben daar als stad écht het verschil gemaakt voor rouwende ouders die geen gehoor kregen.” Het sterkt Anneleen in de overtuiging om actief mee te werken aan het beleid, ze zal dat doen als onafhankelijk kandidaat op de lijst van Trots op Oostende.

Trooststad

“Ik bruis van de ideeën om van Oostende een warme trooststad te maken voor iedereen die afscheid moe(s)t nemen van een geliefde. De kinderbegraafplaats is al een stuk verbeterd afgelopen jaren en ik wil dat graag verder zetten. Laat ons warme ontmoetingsplekken creëren waar jong en oud zich getroost en welkom voelen met bijvoorbeeld een wilde bloemenplukweide, een koesterbrievenbus, trooststoelen, … We voorzien een muur waar foto’s van graven die verdwijnen kunnen opgehangen worden.”

“Ik wil de dood bespreekbaar maken in scholen, want het is een deel van ons leven”

Haar ideeën gaan verder dan enkele initiatieven op de begraafplaats. “Daarnaast wil ik ook graag met de scholen een project op poten zetten om de dood bespreekbaar te maken, want het is een deel van ons leven. Ik denk hierbij ook aan troostkoffers die uitgeleend kunnen worden bij de bib waardoor ook scholen en ouders ermee aan de slag kunnen. Ook na een overlijden kunnen we meer doen, samen met partners van de stad kunnen we Troostwandelingen opzetten. Het is een moment van ontmoeting en kan eenzaamheid wegwerken. We gaan dus volop voor een weldoordacht en inclusief troostbeleid voor onze mooie stad, zodat we Troosthoofdstad van Vlaanderen kunnen worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier