“52 leegstaande panden in vijf winkelstraten”: Vooruit Plus klaagt leegstand in Oostendse binnenstad aan

Ondernemers Alain Delanghe en Fabrice Goffin van oppositiepartij Vooruit Plus klagen de leegstand in Oostende aan. © GF
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Oppositiepartij Vooruit Plus grijpt de sluiting van de bekende zaken Charcuterie Mazure en Huis Laleman aan om de leegstand in de binnenstad aan te klagen. “Momenteel staan 52 panden in slechts vijf winkelstraten leeg. Oostende kampt bovendien met een tekort aan diversiteit in het aanbod”, zeggen ondernemers Alain Delanghe en Fabrice Goffin. Volgens het Economisch Huis is de leegstand in de badstad algemeen gedaald. “We doen ook veel inspanningen om ondernemers in retail en horeca aan te trekken.”

“In de Alfons Pieterslaan, Christinastraat, Witte Nonnestraat, Kapellestraat en Adolf Buylstraat staan momenteel maar liefst 52 handelspanden leeg”, zo klinkt het bij Vooruit Plus. “Deze situatie heeft een grote impact op de aantrekkingskracht van onze stad en bijgevolg op de economische leefbaarheid”, vertelt Alain Delanghe, ondernemer en kandidaat op de lijst. “Bovendien laat de kwaliteit van sommige zaken te wensen over en is er op verschillende plaatsen een te hoge concentratie van dezelfde winkels. Denk maar aan de Torhoutsesteenweg. Dat gebrek aan diversiteit is voor niemand goed, niet voor de handelaars zelf, niet voor de Oostendenaars en niet voor wie naar onze stad komt.”

Duidelijk signaal

Het vertrek van Huis Laleman en Charcuterie Mazure, twee zaken met een lange geschiedenis, is volgens de partij bijzonder spijtig. “Iedere ondernemer maakt zijn eigen keuzes en die moeten we respecteren, maar tegelijk moet dit een duidelijk signaal zijn dat het anders moet in Oostende. De stad moet zich actief inzetten voor een sterke lokale economie”, vult Fabrice Goffin aan.

De stad moet volgens de ondernemers de regie in handen nemen. “Met duidelijke spreidingsregels en kwaliteitseisen voor handelszaken en met een actief beleid tegen leegstand via verschillende projecten, bijvoorbeeld door jonge ondernemers kansen te geven in leegstaande panden hun concept te testen. En natuurlijk hoort daar een sterk mobiliteits- en parkeerbeleid bij. Vandaag staan we langer stil onderweg naar het centrum of op de Torhoutsesteenweg, dan dat we aan het winkelen zijn. Dat is een stad als Oostende onwaardig en het is bovenal een aderlating voor de handelaars”, besluiten Delanghe en Goffin.

Economisch Huis nuanceert

Bij het Economisch Huis werd eind juli ook nog een telling van de leegstand uitgevoerd. De telling op 29 juli komt op 34 leegstaande panden in dezelfde vijf winkelstraten. “Een extern bureau die de leegstaande handelspanden telt in alle centrumsteden kwam eind 2022 op 12,04 procent van het totaal aantal panden dat leeg staat. Eind vorig jaar was dat 9,98 procent. Op een jaar tijd is dat toch een mooie daling. Onze voorspelling was dat het nog wat zou dalen en dat blijkt ook uit een telling die we eind juli hebben uitgevoerd. We zaten toen op 8,12 procent. Dat is een zeer goede evaluatie, maar het neemt niet weg dat er nog 159 panden leeg staan in onze stad. Daar zitten weliswaar ook panden bij die op dit moment verbouwd worden. Sowieso heeft de sector van de retail het op vandaag niet gemakkelijk, maar we houden dus wel degelijk stand in Oostende”, licht algemeen directeur Filip Roelandt toe.

Dat er nu twee sterkhouders verdwijnen, zorgt ervoor dat de problematiek meer in het oog springt. “Voor de zomer waren er bijvoorbeeld ook vijf panden naast elkaar leeg in de Adolf Buylstraat. Dat zorgt ervoor dat de leegstand natuurlijk meer opvalt. Het klopt dat er nu twee bekende zaken sluiten, maar het is niet aan ons om te communiceren over waarom mensen stoppen met hun zaak. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn”, zegt de directeur nog.

Business day

Er werden de voorbije jaren enkele maatregelen genomen om de leegstand aan te pakken. “We hebben een business developer in ons team die actief op zoek gaat naar ondernemers. Zo hebben we een business day waarbij we ondernemers van buiten Oostende uitnodigen om kennis te maken met de troeven van Oostende. Daar zijn al enkele mooie nieuwe zaken uit gekomen zoals Paroles Paroles. We betrekken ook lokale en nationale vastgoedmakelaars en willen in de toekomst nog nauwer samenwerken met eigenaars van handelspanden. We doen ook aan herbestemming. Er zijn nu heel wat panden die buiten de handelskernen vallen, waardoor ze moeilijk in te vullen zijn. We kijken met eigenaars of er geen herbestemming kan zijn naar kantoor of woonruimte. De samenwerking met Toerisme is ook een belangrijke troef. Op 25 september komt er opnieuw een dertigtal ondernemers naar Oostende om te luisteren naar de mogelijkheden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier