5 conclusies voor Zulte na de verkiezingen

Alleen lachende gezichten bij Open Zulte. © JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Zulte zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. N-VA provinciaal nipt de grootste

CD&V boekt maar liefst 9,4 procentpunt verlies bij de provincieraadsverkiezingen en duikt met 22% procent van de stemmen nipt onder N-VA, die 22,2% scoorden. Opvallend is dat lijsttrekker en kersvers Vlaams minister-president Matthias Diependaele slechts 239 voorkeurstemmen kreeg. Hij moet daarmee Vincent Van Peteghem (330) en Joke Schauvliege (444) ruimschoots laten voorgaan, ook al haalde hun partij nipt minder stemmen in totaal. Vlaams Belang steeg met 6,4 procent tot 19,6%. Open Vld behaalde slechts 16%, tegenover de absolute meerderheid van Open Zulte. Ten slotte haalt Vooruit 9,1% van de stemmen, een verdubbeling van hun resultaat in 2018.

2. Verbindend Zulte boekt successen

De grootste politieke controverse van de afgelopen zes jaar was de beslissing van bestuurspartij N-VA om samen naar de kiezer te trekken met oppositiepartij CD&V. N-VA haalde in 2018 met 6,6% van de stemmen slechts één zetel binnen. Na het opgaan van coalitiepartner GVZ in Open Zulte, vreesde de partij bij de verkiezingen van 2024 weggedrukt te worden in de tweestrijd tussen liberalen en christendemocraten.

N-VA sloeg daarom de handen ineen met CD&V, in 2018 goed voor 25,2% van de stemmen en zes zetels. Met vereende krachten kon de kartellijst 36,4% van de kiezers overtuigen. Verbindend Zulte bemachtigt zo twee zetels meer dan hun afzonderlijke partijen samen hadden.

3. Vlaams Belang krijgt slechts één zetel

Wanneer een partij voor het eerst opkomt, is het altijd koffiedik kijken wat de resultaten zullen zijn. Luc Roggeman en de zijnen maakten alvast duidelijk het onderscheid tussen het lokale en het Vlaamse niveau. In juni stemden ruim 25% van de Zultenaars nog op Vlaams Belang voor de Vlaamse en federale verkiezingen.

Dit evenaren was nooit de ambitie, maar toch hoopte de partij op twee, stiekem zelfs op drie zitjes in de gemeenteraad. Met 7,7% procent van de stemmen werd het er uiteindelijk maar één. Hiermee slaagde Vlaams Belang er als derde partij ook niet in om te voorkomen dat er opnieuw een absolute meerderheid aan de macht kwam.

4. Politieke dynastieën doen het goed

Henri Peirs (Open Zulte), de 22-jarige zoon van gemeenteraadsvoorzitter Olivier Peirs en kleinzoon van oud-burgemeester Georges Peirs, haalde bij zijn eerste deelname aan de verkiezingen meteen 776 voorkeursstemmen. Hij is daarmee de negende in het rijtje van vijftien verkozenen voor Open Zulte.

Céleste Heyerick (CD&V), dochter van ex-burgemeester Henk Heyerick en kleindochter van ex-schepen Jozef Heyerick, kreeg 1.167 stemmen achter haar naam. Op de kartellijst CD&V/N-VA moet ze enkel haar vader laten voorgaan en in de algemene rangschikking doet ze het zelfs beter dan enkele zetelende schepenen. Naaste familieleden mogen echter niet samen in de gemeenteraad zetelen. Henri en Céleste zullen wellicht een mandaat opnemen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Henri nam daar in september al het zitje van Kathy Dewitte over.

5. Wellicht weinig nieuwe gezichten in de gemeenteraad

Zoals de kiezer de kaarten nu geschud heeft, zal de eerste gemeenteraad van de komende legislatuur grotendeels een heruitgave worden van de huidige samenstelling.

Onder de verkozenen van Open Zulte zetelden enkel Berkan Nalli, Marc Vanden Heede en Henri Peirs nog nooit in de gemeenteraad. Bij Verbindend Zulte zijn voorlopig enkel Céleste Heyerick en Aline Van den Weghe de nieuwe gezichten.

Heyerick en Peirs maken naar alle waarschijnlijk wel plaats voor hun respectievelijke vaders in de gemeenteraad. Bij Verbindend Zulte staat in dat geval oudgediende Linda Detailleur klaar als eerste opvolger.