5 conclusies voor Waregem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Waregem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Wat was de opkomst?
Het waren de eerste gemeenteraadsverkiezingen zonder stemplicht. Nu hadden inwoners stemrecht, hetgeen waarvoor vroeger hard werd gevochten. Maar lang niet iedereen ging op die uitnodiging in.
In Waregem bedroeg de opkomst 65 procent. “We hadden toch zo’n 75 procent verwacht”, klonk het zondagmiddag bij CD&V. “Het viel op dat de jeugd ontbrak, de jongeren lijken af te haken. Ook weinig mensen van allochtone origine aan de stembureaus”, klinkt het bij meerdere partijen.
Het effect is moeilijk in te schatten. Misschien zou er extremer gestemd worden, maar Vlaams Belang steeg ook zonder de jeugd flink.
2. Nieuw schepencollege
Na huidig burgervader Vanryckeghem en schepen Jo Neirynck nemen ook Joost Kerkhove en Maria Polfliet afscheid van het college.
Kristof Chanterie ook, maar hij mag vanaf december de sjerp omgespen. Rik Soens, Pietro Iacopucci en Philip Himpe blijven ook aan boord. Nieuw is Marc Vercruysse. En met Margot Desmet, Kim Deplancke en Cindy Vanhoutte erbij wordt het stadsbestuur jonger en vrouwelijker, en nog steeds volledig CD&V. Anneke Vanheusden kwam 50 stemmen tekort om deel uit te maken van het schepencollege.
Tegen eind volgende week kennen we de mandaten van de verkozen schepenen.
3. Nieuw in de gemeenteraad
CD&V’ers Marie Van Tieghem, Hans Maddelein en Lisa Bekaert-Neirynck hun intrede in de maandelijkse stadsvergadering. Voor N-VA komen Els Deroose, Sabine Balliere, Glen De Waele en Nico Vandewalle erbij. Bij Vlaams Belang debuteren Tanguy de Maertelaere, Dieter Handekyn, Melissa Vandenbogaerde en Nico Balcaen.De partij Groen wordt vanaf december ook vertegenwoordigd door Jan Cappelle. Team Waregem zal bestaan uit Maxim Laporte en Johan Vanhove. Vooruit speelt geen rol meer.Verkozen raadsleden kunnen nog afzien van hun mandaat, en opgevolgd worden door een partijgenoot. Daar is op heden nog geen duidelijkheid over.
4. Afscheidnemers
Kurt Vanryckeghem zwaait de politiek vaarwel. Ook schepen Jo Neirynck en CD&V-gemeenteraadsleden Jules Godefroid, Bart Kindt en Henri Destoop stelden zich niet meer verkiesbaar. Kathleen Ravelingien raakte niet opnieuw verkozen.
Xavier Wyckhuyse, eerst bij Open VLD en later N-VA+, kwam zondag ook niet meer op. N-VA’ers Geert Deroose en Nancy Vandenabeele werden niet herverkozen, net als Inge Vandevelde (Groen), Frederic Mortier (Vooruit), Patrick Balcaen (Vlaams Belang) en Guy Van den Eynde (Open VLD, nadien onafhankelijk en lid van Team Waregem).
Patrick Desmet, die tijdens de vorige legislatuur ook onafhankelijk raadslid werd na een debacle bij Vlaams Belang, nam niet opnieuw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.
5. Hoe stemde Waregem voor de provincieraad?
CD&V verloor 4,1 procent maar blijft afgetekend de grootste met 34,2 procent van de stemmen. Op plek twee staat N-VA met 22,1 procent, een stijging van 3 procent. Vlaams Belang is de grootste stijger met een toename van 7,4 procent, wat leidt tot een score van 20,3 procent. Op plek vier komt Groen terecht, met 9,1 procent van de stemmen. Dat is 4,3 procent minder dan bij de vorige provincieraadsverkiezingen.
Vooruit scoort 8 procent, 1,6 procent beter. Open VLD is de grootste verliezer. Met slechts 3,5 procent kennen ze een daling van 4,9 procent. PVDA sluit het rijtje af met een score van 1,7 procent, 0,1 procent beter dan zes jaar geleden.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier