5 conclusies voor Pittem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Pittem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. CD&V ook provinciaal voorop
Wanneer we er de Pittemse stemmen voor de provincieraad bijnemen zien we dat ook op dit niveau CD&V met voorsprong aan het langste eind trekt. De partij haalde 45,3 % van de stemmen binnen, een vooruitgang van 3,6 % ten opzichte van 2018. Zij worden op grote afstand gevolgd door Vlaams Belang met 21,7 % van de stemmen, dat hiermee de trend voor heel Vlaanderen volgde en er ook hier met 6 % op vooruit ging. N-VA volgt als derde met 12,6 % van de stemmen, gevolgd door Vooruit (7,5 %), Open VLD (5,9 %) en Groen (3,8 %). Ondanks een stijging van 0,9 % krijgt PVDA op dit moment met 2,3 % van de stemmen in Pittem duidelijk nog geen voet aan de grond.
2. Vijf nieuwe gezichten in gemeenteraad
Wanneer we de lijst van de rechtstreeks verkozen kandidaten overlopen, komen we vijf nieuwe gezichten tegen. Het spreekt voor zich dat het grootste aantal nieuwelingen bij CD&V te vinden is. Binnen deze lijst vinden we op de zevende plaats Veronique Raedt terug, die alleszins kan terugvallen op een rijke ervaring in het verenigingsleven. Zij wordt op plaats acht gevolgd door Sharon Van Daele en op plaats tien door Marijke Moerman, de moeder van Sara Defreyne, die tijdens de huidige legislatuur zetelde. De laatste in de rij is Wies Vanden Berghe, die vooral door sportievelingen gekend is. Van de kant van NPE zien we op de vijfde plaats Jarne Vervaeke, de voorzitter van de gemeentelijke jeugdraad.
3. Burgemeester Denis Fraeyman boekt spectaculaire stemmenwinst
Wanneer we het aantal voorkeursstemmen onder de loep nemen, kunnen we alleen maar concluderen dat huidig burgemeester Denis Fraeyman de grote slokop is. Hij steeg van 676 stemmen in 2018 naar 1.741 nu. Ook de andere leden van het huidige schepencollege doen het beter dan zes jaar geleden. Aan de andere zijde moeten alle kandidaten van NPE (in 2018 nog NieuwPittemEgem) fors inleveren. Koploper Rik Gelaude haalde 613 stemmen (-185). Lijsttrekker Christophe Vancoillie moet er met 612 stemmen 329 inleveren ten opzichte van 2018.
4. Vrouwen aan de macht bij CD&V
Wanneer we de verdeling man-vrouw vergelijken met de verkiezingen van 2018, zien we dat in het totaal evenveel vrouwen als mannen verkozen zijn, met dien verstande dat Jessica Vandromme toen als eerste opvolger in de gemeenteraad kwam. Opmerkelijk is wel dat met Annick Debonné, Heidi Lievrouw, Veronique Raedt, Sharon Van Daele, Greet Dewitte en Marijke Moerman alle vrouwen bij CD&V verkozen zijn en dat ze daarmee de meerderheid op de lijst uitmaken. Aan de andere zijde is NPE noodgedwongen een mannenbastion geworden, want geen enkele van de vrouwelijke kandidaten op de lijst slaagde erin om voldoende stemmen te verzamelen om verkozen te worden.
5. Verjonging zet zich voort
Reeds bij de vorige verkiezingen maakten alle partijen een belangrijk punt van de verjonging van hun mandatarissen en dat streven werd nu verdergezet. Bij NPE waren vier kandidaten op de lijst jonger dan 30 jaar en bij CD&V twee kandidaten, naast heel wat dertigers op beide lijsten. Nu alle stemmen geteld zijn zal Marijke Moerman (CD&V) met haar 63 jaar de ouderdomsdeken in de gemeenteraad zijn, gevolgd door Rik Gelaude (NPE) met zijn 60 jaar. Vervolgens zullen er zes vijftigers in de raad zetelen. Dat betekent dus dat met drie veertigers, vier dertigers en twee twintigers de raad voor meer dan de helft zal bestaan uit mensen die jonger zijn dan vijftig jaar. Jarne Vervaeke (NPE) zal met zijn 24 jaar de benjamin van het gezelschap zal zijn.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier