5 conclusies voor Nieuwpoort na de verkiezingen

Het stadhuis van Nieuwpoort. © IV
Dany Van Loo

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Nieuwpoort zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Schepencollege krijgt al vorm

Met het behalen van een weliswaar nipte absolute meerderheid – één zetel op overschot – besliste CD&V om toch alleen te besturen. “Het is belangrijk dat wij de teugels in handen houden”, klinkt het. Het schepencollege kreeg dan ook heel vlug vorm. Naast burgemeester Kris Vandecasteele blijven ook de huidige schepenen Bert Gunst, Jos Decorte en Ann Gheeraert zetelen in het college. Nieuwkomers daar zijn de huidige gemeenteraadsleden Maarten Claeys en Wim Demeester. Burgemeester Geert Vanden Broucke en schepen Frans Lefevre, twee belangrijke stemmentrekkers bij CD&V, hadden vooraf beslist om niet meer deel te nemen aan de verkiezingen.

2. Veel nieuwe gezichten in de raad

Het moet gezegd dat de Nieuwpoortse gemeenteraad toch aan wat verjonging toe was, en dat is ook gebeurd. Liefst elf verkozenen zullen voor het eerst zetelen in de gemeenteraad, meer dan de helft dus en dat is niet min. Voor CD&V zijn dat Ann Vanderheeren, Hanne Neyts, Frederique Vanbillemont en Karel Dewilde. Pro zendt nieuwkomers Anke Inghelbrecht, Nele Decorte en Jeroen Declerck. Gezond Verstand Nieuwpoort, dat in Nieuwpoort voor het eerst deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen, behaalde meteen een puik resultaat en levert vier verkozenen af: lijsttrekker Dimitri Dedecker, Liselotte Watthy, Niels Bouckenooghe en Natacha Baert. Heel wat nieuwe en vooral jonge gezichten dus. Vlaams Belang behaalde geen enkele zetel, net als de nieuwe partij Samen Voor Democratie.

3. Provincieraadsverkiezingen: CD&V verliest zwaar in Nieuwpoort

Wat de resultaten van de provincieraadsverkiezingen betreft: ook hier verliest CD&V zwaar tegenover 2018. De partij haalt 22,5 procent en gaat zo 11 procent achteruit. Dat is de helft van de stemmen, als je vergelijkt met het resultaat van voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een omgekeerd effect doet zich dan weer voor bij Vlaams Belang. Die partij scoort met 21,6 procent voor de provincie veel hoger dan de 6,9 procent voor de gemeenteraad. De behaalde scores van CD&V en Vlaams Belang tonen dus nog eens duidelijk aan dat resultaten aanzienlijk kunnen verschillen als er voor lokale kandidaten gekozen moet worden. Het moet wel gezegd dat voor CD&V noch voor Vlaams Belang een kandidaat uit Nieuwpoort deelnam aan de provincieraadsverkiezingen.

4. Heikele dossiers in aantocht

De kersverse gemeenteraad zal zich de komende legislatuur moeten buigen over enkele heikele dossiers. Dat zou met de krappe meerderheid van CD&V wel eens spannend kunnen worden. Zo zal de oppositie van Pro met kopman Nicolas Vermote en Gezond Verstand Nieuwpoort met sterkhouder Dimitri Dedecker ongetwijfeld hun tanden zetten in onder meer het project van de rechterhavenoever, waar een nieuwe jachthaven en zo’n duizend woonentiteiten moeten komen. Ook het vergunningsbeleid voor vakantiewoningen ligt onder vuur. “Wij zijn bovendien een heel koele minnaar van het nieuwe stadskantoor op het Marktplein”, zegt Nicolas Vermote. “En hoe zit met het project voor Villa Hurlebise in Nieuwpoort-Bad?”

5. Lage opkomst, ook in Nieuwpoort

De opkomstplicht opnieuw invoeren of de huidige toestand behouden? De meningen zijn en blijven ook na de verkiezingen verdeeld. Feit is dat in tal van steden en gemeenten de opkomst bijzonder laag is. Zo ook in Nieuwpoort, waar slechts 62,1 procent van de bevolking ging stemmen. Het blijft echter ook in de IJzerstad koffiedik kijken hoe een stemplicht de uitslag zou kunnen beïnvloed hebben. CD&V behaalde 11 zetels, de oppositie 10. Zo’n 80 stemmen hebben beslist over wie de laatste zetel zou binnenrijven en dat was dus CD&V. Analyses wijzen uit dat vooral jongeren niet naar de stembus trokken, maar het blijft moeilijk om vast te stellen wie daarvan zou geprofiteerd hebben indien het nog verplicht was om te gaan stemmen.