5 conclusies voor Maldegem na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Maldegem. © MIWI
Michel Wijne
Michel Wijne Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Maldegem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Nieuwe partij Ons Dorp wordt meteen tweede grootste partij

Bij de nieuwe partij Ons Dorp blikken ze met een goed gevoel terug op de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Met 18,2 procent van de stemmen, goed voor vijf zetels, wordt Ons Dorp meteen de tweede grootste partij van Maldegem. “We zijn heel tevreden met dit resultaat”, zegt lijsttrekker Peter T. Van Hecke, die 898 voorkeurstemmen behaalde. “We zijn blij dat we geslaagd zijn in onze doelstelling om de tweede grootste partij van Maldegem te worden. We hadden zelfs maar 17 stemmen te kort voor een zesde zetel. We kunnen terugblikken op een goede campagne en beschikken over een team dat goed aan elkaar hangt.”

2. N-VA krijgt klappen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorige zondag maakte N-VA Maldegem geen goede beurt. De partij ging van vijf naar twee zetels en ging er dus flink op achteruit. Enkel lijsttrekker Cedric De Smet (308 voorkeurstemmen) en huidig schepen Nicole Maenhout (276 voorkeurstemmen) werden verkozen. “We moeten niet onder stoelen of banken steken dat dit voor ons een vervelende situatie is”, reageert lijsttrekker Cedric De Smet. “Vooral CD&V is beloond voor het werk van de coalitie. N-VA Maldegem ligt zeker niet tegen de mat. We zijn bereid om ook in de toekomst actief in het bestuur mee te draaien. Als dat niet lukt, zullen we met onze partij hard ons best doen in de oppositie.”

3. Vlaams Belang behaalt slechts één zetel

Vlaams Belang Maldegem wist het succes van 9 juni niet te evenaren. De partij behaalde 7,7 procent van de stemmen, goed voor één zetel. Vlaams Belang, die met lijsttrekker Timothy De Groote naar de kiezer trok, breekt in Maldegem dus niet door. Lijsttrekker Timothy De Groote behaalde 298 voorkeurstemmen. “De verwachtingen waren hoog voor onze partij. Maar met 40 procent van de mensen die niet komt stemmen, zit ook de opkomstplicht hier voor iets tussen”, vertelt Timothy. “Eigenlijk deden we het in Maldegem niet zo slecht. Zo hadden we maar een dertigtal stemmen tekort voor een tweede zetel. Ik vind het jammer dat ik in de gemeenteraad niet iemand van Vlaams Belang naast me zal hebben.”

4. ‘Blauwe Peter’ heeft één stem te kort om te kunnen zetelen

Voor Peter van Hecke, in Maldegem ook bekend als Blauwe Peter, draaiden de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober uit op een kater. Met 276 stemmen behaalde hij op de N-VA-lijst net één stem te weinig om verkozen te worden. “Ik behaalde evenveel stemmen als Nicole Maenhout, maar doordat ze op een hogere plaats dan mij stond, gaat de zetel naar haar”, aldus Peter, die in 2000 voor de eerste keer verkozen werd in de OCMW-raad, sinds 2006 in de gemeenteraad zetelt en van 2019 tot 2021 ook schepen was. “In een eerste opwelling dacht ik aan stoppen. Ondertussen heb ik wat nagedacht, maar ik ben er nog niet uit. Ik ga nu eerst een politieke rustpauze inbouwen, maar blijf me wel inzetten voor de verenigingen waar ik lid van ben”, besluit Peter Van Hecke.

5. Vooruit en Groen doen het niet goed

In Maldegem likken de linkse partijen hun wonden. Zowel de partij Vooruit, die na bijna twintig jaar afwezigheid weer opkwam, als de partij Groen deden het niet zo goed. Met 4,9 procent van de stemmen slaagde Vooruit er niet in om een zetel te bemachtigen. Ook Groen Maldegem deelde in de klappen. De partij zakt van 10,6 procent naar 5,6 procent en verliest een zetel. Enkel lijsttrekker Dino Lateste zal nog zetelen in de gemeenteraad.