5 conclusies voor Kuurne na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Kuurne. © Foto LOO
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Kuurne zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Continuïteit versus vernieuwing

De uitslag toont een duidelijke voorkeur van de kiezers voor continuïteit, met de absolute meerderheid van Burg+. Hun overwinning betekent een steunbetuiging aan het huidige beleid van burgemeester Francis Benoit, die zijn emotionele dankwoord aan de kiezers richtte. Aan de andere kant lijkt de teleurstelling van de Vooruit-Groen-coalitie aan te geven dat er behoefte is aan meer vernieuwing en verandering in het beleid. De kiezers zijn duidelijk verdeeld, maar de stabiliteit die Burg+ biedt, kan de doorslag hebben gegeven. De uitdaging voor de andere partijen is nu om hun boodschap en strategie aan te passen aan de veranderende wensen van de burgers.

2. De rol van jongeren in de verkiezingen

Een opvallend aspect van de gemeenteraadsverkiezingen is de betrokkenheid van jongeren. Met nieuwe kandidaten zoals Céline D’Halluin en Lukas Lannoo van Burg+ heeft de verkiezingscampagne jongeren weten te mobiliseren. Hun enthousiasme en innovatieve ideeën lijken de kiezers te hebben aangesproken, wat resulteerde in een significante stemuitslag. D’Halluin zegt: “Er zijn dan toch heel wat jongeren gaan stemmen.” Al trokken ze die analyse zelf wel in twijfel, gezien de soms grote afstand tussen de politiek en jongeren. Er zouden ook veel jongeren niet gaan stemmen zijn.

3. De toekomst van de gemeenteraad

Met de nieuwe samenstelling van de gemeenteraad is de toekomst van Kuurne zowel uitdagend als veelbelovend. De absolute meerderheid van Burg+ biedt kansen voor een sterke en coherente beleidsvoering. Echter, de reacties van de andere partijen wijzen op een behoefte aan samenwerking en dialoog. De N-VA blijft in de race met vijf zetels, en Vooruit-Groen moet nu strategisch nadenken over de aanpak in – naar alle waarschijnlijkheid – de oppositie. De aanwezigheid van nieuwe gezichten kan zorgen voor een frisse wind.

4. De impact van de opkomst

Met een opkomstpercentage van 62,3% was de opkomst ook in Kuurne lager dan verwacht, wat vragen oproept over de betrokkenheid van de burgers. Tom Leece van Nieuw Kuurne noemt de opkomst “teleurstellend.” Dit percentage wijst op een mogelijk gebrek aan interesse of vertrouwen in de politiek onder bepaalde groepen. Het is cruciaal voor de nieuwe gemeenteraad om de kloof tussen politiek en burgers te overbruggen.

5. Nieuwe gezichten

De lokale verkiezingen hebben enkele opvallende nieuwkomers in de gemeenteraad opgeleverd binnen Burg+. Twee jonge kandidaten, Céline D’Halluin en Lukas Lannoo, zijn al snel in het oog springend. Céline, 22 jaar oud, behaalde 522 voorkeursstemmen en zet zich in voor de jeugd. Lukas, ook 22 jaar, trok 472 stemmen en is actief in de jeugdwerking. Daarnaast is gepensioneerd zorgkundige Greta Verhaeghe (60) die 479 stemmen haalde, een waardevolle aanvulling. Haar ervaring en maatschappelijke betrokkenheid versterken de nieuwe ploeg. Met deze jonge talenten en ervaren krachten lijkt Burg+ goed gepositioneerd om de politieke dynamiek in Kuurne positief te beïnvloeden en een sterke verbinding te creëren met de inwoners.

Ook bij N-VA zien we een nieuwkomer in de gemeenteraad. Dat is Kirsten Coucke (310 stemmen).