5 conclusies voor Kortemark na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Kortemark zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Vlaams Belang is erbij
Lijsttrekker Kurt Meuleman, die er tijdens het politiek debat van N-VA’er Kyle Bernaert van langs kreeg, werd toch verkozen met 130 voorkeurstemmen, en dat zijn er nog steeds 77 meer dan de jonge N-VA’er. In 2012 kwam Vlaams belang voor het eerst op in Kortemark, maar in 2018 lieten ze de verkiezingen aan zich voorbijgaan. Vlaams Belang steekt maar al te graag de hand uit naar CD&V, want met één extra zetel heeft de partij van Karolien Damman genoeg om een meerderheid te halen. De kans is nihil dat dit zal gebeuren. Toch oppert de Kortemarkse Vlaams Belanger te zullen werken aan de kennis van de Kortemarkse dossiers en erop toe te zien dat het geld niet met bakken uitgegeven wordt.
2. Broer en zus Waeyaert verkozen
Rik Waeyaert, die in 2018 maar liefst 1.124 voorkeurstemmen behaalde, kondigde een paar maanden geleden zijn afscheid van de politiek aan. Hun stemmenkanon zagen ze bij CD&V niet graag vertrekken. Toch verdween de naam Waeyaert niet van de CD&V-lijst, integendeel, want dochter Jolien en zoon Jeroen stelden zich verkiesbaar vanop de 20ste en 21ste plaats. Met succes, want ze werden allebei verkozen. Jolien behaalde 510 stemmen en Jeroen scoorde 505 bolletjes achter zijn naam. Als je die twee optelt, hebben ze de leegte die vader Rik dreigde achter te laten bij CD&V, mooi opgevuld. Broer en zus mogen echter niet samen zetelen in de gemeenteraad, dus zal er eentje moeten verkassen naar het Bijzonder comité.
3. Exit N-VA Kortemark
Veerle Vanslembrouck moet na zes jaar oppositie haar zitje in de raad afgeven. Met 130 voorkeurstemmen raakte de enige N-VA’er in de gemeenteraad niet meer verkozen. De partij hoopt dat de toekomstige coalitiepartijen elementen uit hun programma zullen overnemen en verweven in het beleid dat de komende jaren vorm zal krijgen. Voor N-VA Kortemark bekent het zetelverlies een moment van reflectie. Er zal intern geëvalueerd worden. De start van hun campagne voor 2030 werd gisteren afgetrapt. Vanslembrouck en haar partij zijn vastberaden om sterker terug te komen.
4. Geen tweede zitje voor CONTENT
Tim Deweerdt had gehoopt een sidekick te krijgen in het Kortemarkse halfrond. De partij kwam met heel wat jong volk op de proppen, maar slaagde er niet in om partijgenoot Ann Devisschere in een zetel te zetten. Deweerdt scoorde nagenoeg evenveel stemmen als vorige keer. In 2018 was het al een dubbeltje op z’n kant wat het tweede zitje betrof en ook nu had de roodgroene partij maar 11 stemmen tekort om die binnen te rijven. Dat zou dan ten koste geweest zijn van de negende zetel van ZEKER 8610. Het mag een schrale troost zijn voor Deweerdt en de zijnen, maar ze zijn de enige oppositiepartij die geen zetels verloren. De partij eindigde als derde grootste partij in de Kortemarkse kiesstrijd met 9,7 procent.
5. Coalities bouwen …
Wie een beetje rekent en telt, ziet dat er heel wat mogelijk is om coalities te vormen. De meeste stemmen gaan op dat oranjeblauw gewoon deuredoet, zoals de slogan van CD&V weerklonk. Samen met ZEKER 8610 hebben ze dan maar liefst 20 van de 23 zitjes, alvast een niet evidente oefening in het verdelen van de schepenambten. En dat terwijl CD&V eigenlijk genoeg heeft met één extra partner. Ze kunnen dus zowel met Tim Deweerdt als met Rita Tyvaert in zee gaan, ja, zelfs met Vlaams Belang, mochten ze dat willen. Mochten CD&V en ZEKER 8610 niet tot een overeenkomst komen, dan kan de blauwe partij van Stefaan Vercooren ook zonder CD&V verdergaan, maar dan moeten ze wel de drie oppositieraadsleden meenemen.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier