5 conclusies voor Koksijde na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Koksijde zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Straffe persoonlijke resultaten
In Koksijde-Oostduinkerke hebben 11.867 mensen gestemd; een opkomst van 63,9%. Dat zijn er 4.430 minder (-27%) dan in 2018. “Het maakt de persoonlijke resultaten van al onze kandidaten nóg straffer”, aldus Sander Loones. “In een kleinere kiesvijver gingen ze toch allemaal over de 1.000 stemmen! Wanneer je de resultaten per deelgemeente bekijkt, zie je dat meer mensen gingen stemmen waar het verenigingsleven sterker is en waar onze inwoners dichter bij elkaar staan. De afschaffing van de opkomstplicht toont zo duidelijk aan wat we eigenlijk allemaal aanvoelen. We moeten weer een hechtere gemeente en gemeenschap worden.”
2. Nieuwe kandidaten scoren goed
Alle partijen zijn erin geslaagd om nieuwe gezichten over de streep te trekken om zich kandidaat te stellen. Daar springt vooral de lijsttrekker van De Nieuwe Lijst in het oog, Kirke Hillewaere. Kirke treedt in het voetspoor van haar moeder, schepen Dorine Geersens, die, kort voor ze overleed dit jaar, De Nieuwe Lijst oprichtte. Bij Team 8670 werd Stéphanie Anseeuw onverwacht voor de leeuwen gegooid, toen burgemeester Vanden Bussche besliste om zich terug te trekken. Ze heeft zich als lijsttrekker verbeten in de strijd gegooid en was dan ook erg ontgoocheld met het resultaat. Bij de 14 kandidaten van Samen met Sander zitten er naast de oude getrouwen ook nieuwkomers die prima hebben gescoord.
3. Meer blanco en ongeldig voor provincie
Voor de provincieraadsverkiezingen was het vooral opvallend dat, hoewel de opkomst met 63,8% bijna identiek was als voor de gemeenteraadsverkiezingen, daar 4,3% van de stemmen blanco of ongeldig waren. Voor de gemeenteraadsverkiezingen was dat slechts 1%. Daar behaalde N-VA 37,6% van de stemmen, Open VLD 18,7%, CD&V 14,3%, Vlaams Belang 11,2%, Vooruit 11%, Groen 1,5%, SD 0,4% en V.I.T.A.L. 0,2%. Op Koksijdenaar Peter Hillewaere (N-VA) stemden 1.394 kiezers, Bieke Dalle van Open VLD overtuigde 823 kiezers, Henk Ghyselen van CD&V 700 en Maria Keymolen van Vlaamse Belang rijfde 316 stemmen binnen.
4. Oud-schepen bijzonder verrast over haar score
In de top 3 van voorkeurstemmen staat Sander Loones bovenaan met 4.142 stemmen, gevolgd door Stéphanie Anseeuw van Team 8670 (2.629 stemmen) en Patricia Vandenbroucke van Samen met Sander (1.738 stemmen). Rita Gantois, voormalig schepen en de voorbije legislatuur N-VA-gemeenteraadslid bij de oppositie, liet zich op de valreep overhalen om de lijst van Sander Loones te duwen, hoewel ze zich al uit de politiek had teruggetrokken. Ze was bijzonder verrast over haar score: “Nooit eerder heb ik zoveel voorkeurstemmen behaald, het waren er maar liefst 1.508!” Kirke Hillewaere zette haar eerste politieke stappen als lijsttrekker van De Nieuwe Lijst en kreeg 716 voorkeurstemmen.
5. Meerderheid wil samenwerken
Kan Sander Loones zijn beloftes en ambities waarmaken? “Mijn grote ambitie: onze gemeente moet een échte thuis zijn voor iedereen, met een betaalbare woning, een goeie job, sportinfrastructuur, elkaar ontmoeten in verenigingen, en waar ze zich veilig voelen”, verzekert Sander. “Voor onze ploeg is ‘Samen’ geen politieke slogan, het is een doorleefde overtuiging en visie. Samen geraken we verder. Ook met de andere partijen om een fijne dynamiek te ontwikkelen, met interessante nieuwe ideeën en projecten. Daarom heb ik De Nieuwe Lijst uitgenodigd om de meerderheid te komen versterken. Hun inhoudelijke verhaal, stijl en aanpak sluiten perfect aan bij de onze en bij wat onze gemeente nodig heeft.”
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier