5 conclusies voor Ieper na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Ieper zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Twaalf nieuwe gezichten
Door de stevige winst van Vooruit kan de partij heel wat nieuwe kandidaten afvaardigen naar de gemeenteraad. Maar liefst zeven nieuwe socialisten – meer dan de helft van het totaal aantal verkozenen – zullen tijdens de installatievergadering op maandag 2 december hun eed afleggen: Nathalie Vandamme, Wim Vandamme, Jeroen Bossaert, Joke Despeghel, Elvera Bibuljica, Marianne Deygers en Gregory Demeyere. Team Ieper verwelkomt die nieuwe gezichten in de gemeenteraad: Lies Sampers, Stijn Kimpe en Brecht Vangheluwe. Alle drie zijn ze van CD&V-signatuur. Ook Thomas Kinoo, de jongste kandidaat van Vlaams Belang, zal zijn debuut maken in de Ieperse gemeenteraad. Bij Groen wist nieuweling Lieven Stubbe als enige een zetel te veroveren.
2. Wie verdwijnt uit de gemeenteraad?
Vijf gemeenteraadsleden kondigden eerder al hun (voorlopige) afscheid van de Ieperse politiek aan en waren geen kandidaat meer: Jan Laurens (CD&V), Miet Durnez (CD&V), Hans Feys (CD&V), Peter Dehaerne (CD&V) en Jan Delie (N-VA). Er zijn echter ook heel wat gemeenteraadsleden die niet genoeg stemmen verzamelden om opnieuw verkozen te raken. Bij Team Ieper zijn dat Thijs Descamps, Astrid Depuydt en Gaetan Dumoulin, toevallig of niet alle drie van Open Ieper. Ten slotte verdwijnen ook de twee huidige gemeenteraadsleden van Groen van het toneel. Dat er meer nieuwkomers zijn dan vertrekkende raadsleden komt doordat het totaal aantal gemeenteraadsleden de volgende legislatuur stijgt van 31 naar 33.
3. Vlaams Belang wint, Groen verliest
Wie verwachtte dat Vlaams Belang het electorale succes van juni in Ieper zou herhalen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen had het mis. Toen was de Vlaams-nationalistische partij met 23,7% (Kamer) en 24,1% (Vlaams Parlement) zelfs de grootste partij in Ieper. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen strandt de partij van lijsttrekker Nancy Six op 12,6%, goed voor een bescheiden winst van twee naar drie zetels.
De grootste klap was voor Groen. Zij hadden gehoopt op een derde zetel, maar zakken van 9,7% naar een schamele 5,4% en verliezen zelfs hun tweede zetel. Bovendien raakte lijsttrekker Sam Vancayseele niet verkozen, maar dus wel nieuwkomer Lieven Stubbe.
4. Geen stunt van de ‘kleintjes’
Naast de traditionele partijen stonden er met L.A.M.O.O.T. en SVD ook twee mini-lijstjes op het stembiljet. Dat mag je gerust letterlijk nemen. L.A.M.O.O.T. had met Frederic Lamoot zelf slechts één kandidaat. SVD had er dubbel zoveel: lijsttrekker Alain Stratsaert en lijstduwer Jerina Della Brida. Ondanks het numerieke overwicht won L.A.M.O.O.T. toch de strijd van de kleintjes. Frederic Lamoot slaagde er zelfs in om meer dan dubbel zoveel stemmen te verzamelen als Stratsaert en Della Brida samen, maar met 177 kiezers (ten opzichte van 88 voor SVD) haalde hij bijlange niet de vereiste 500 kiezers om de zetel binnen te halen. Zijn streven om de Action naar Ieper te halen, zal hij op een andere manier moeten doen dan in de gemeenteraad.
5. Despeghel scoort ook voor provincieraad
Het electorale succes van Vooruit weerspiegelt zich ook in een goed resultaat bij de verkiezingen voor de provincieraad in Ieper. De socialisten zien hun aantal kiezers ook hier meer dan verdubbelen (van 13,5% naar 27,2%) en wippen zo over CD&V (gezakt van 25,2% naar 21%), N-VA (gestegen van 14,8% naar 15,5%) én Open VLD (gezakt van 18,1% naar 10%) naar de eerste plaats. Ook hier is Valentijn Despeghel het absolute stemmenkanon. Met 2.589 stemmen haalt hij zelfs meer dan twee keer zoveel als eerste runner-up Eva Ryde (1.218), ook al Ieperlinge. De derde Ieperling op het stembiljet was Miguel Gheysens (CD&V), maar hij moest qua stemmen (1.093) de duimen leggen voor partijgenoot Christof Dejaegher (1.162).
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier