5 conclusies voor Hooglede na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Hooglede. © SV
Redactie KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Hooglede zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Allen 8830 enige grote partij die stijgt

De drie lijsttrekkers van de drie grote partijen zijn meteen ook de drie met de meeste voorkeurstemmen. Dimitri Carpentier staat helemaal bovenaan. Allen 8830 is (naast Vlaams Belang) de enige partij die er een zetel bij krijgt. Maar de winnaar van deze verkiezingen is Allen 8830 niet. “Ik heb een dubbel gevoel”, reageert Carpentier. “Mijn resultaat doet deugd en we zijn inderdaad als enige partij gestegen, maar als je vooraf luidkeels verkondigt dat je de grootste wil worden en dat dan niet wordt, kan je uiteraard niet claimen dat je gewonnen hebt. Of we nog een rol voor ons weggelegd zien binnen de meerderheid? We blijven ambitieus, maar de bal ligt nu in het kamp van Kristof Pillaert.”

2. Vertrek Demaré niet zonder gevolgen

Gewezen burgemeester Rita Demaré, die halfweg deze legislatuur de sjerp doorgaf aan Frederik Demeyere, stond niet op de lijst van Team Burgemeester. Ook oud-schepen Rik Vanwildemeersch deed niet meer mee. Demeyere en de zijnen hadden vertrouwen in hun vernieuwde ploeg en lanceerden heel wat nieuwe gezichten, maar die konden duidelijk het verlies van de twee stemmenkanonnen niet compenseren. Frederik Demeyere zelf had echter een indrukwekkend aantal voorkeurstemmen, waardoor hij toch nog enigszins de meubels redde. Maar dat nam niet weg dat het CD&V-huis kleiner werd. “Ik moet toegeven dat dit resultaat ons verrast heeft”, zegt hij. “De kiezer heeft beslist.”

3. Enter Vlaams Belang

Voor een grote verrassing zorgde de nieuwe afdeling van Vlaams Belang niet in Hooglede, maar de partij van lijsttrekker Alexander Vandemaele haalde toch 8,2 procent. Goed voor één zetel. Dat betekent dat Vlaams Belang straks voor het eerst in de Hoogleedse gemeenteraad zit. Het zal op de oppositiebanken zijn, maar Alexander Vandemaele gaat dat mandaat met plezier opnemen. “Aangezien we nieuwkomers zijn konden we eigenlijk niet verliezen. Elke zetel was voor ons een winst. We zijn dan ook blij met de kans die we van de kiezer hebben gekregen en we zijn van plan om de komende zes jaar constructief oppositie te voeren.”

4. Opkomst lag lager dan verwacht

Het was vorige zondag een algemene tendens, maar ook in Hooglede was de lage opkomst verrassend. Al ging uiteindelijk toch 70,8 procent stemmen. De politici zelf hadden op minstens tachtig procent gerekend.

“Elke verkiezing brengt een verrassing met zich mee, maar ik denk dat de lage opkomst dit keer dé verrassing was van deze verkiezingen”, aldus Kristof Pillaert. “Een verklaring heb ik hier niet voor. Zijn mensen de politiek beu? Ik weet het niet. Nochtans staat het lokale niveau het dichtst bij de mensen.”

5. Vijf nieuwe gezichten in de raad

Op voorwaarde dat de verkozenen straks geen afstand doen van hun mandaat om bijvoorbeeld in het Bijzonder Comité te gaan zetelen of wegens andere verplichtingen, zal de gemeenteraad van Hooglede vijf nieuwe gezichten krijgen. Het gaat om Lieve Bruwier (Allen 8830), Pieter Declercq (Team Burgemeester al werd die in 2018 ook al verkozen, maar toen kon hij niet zetelen door zijn verwantschap met Rita Demaré), Conny Bogaert (Groep 21), Lies Vercruysse (Team Burgemeester) en Alexander Vandemaele (Vlaams Belang). De andere gemeenteraadsleden werden herverkozen.