5 conclusies voor Harelbeke na de verkiezingen

Het stadhuis van Harelbeke. © Foto LOO
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Harelbeke zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Nieuwe politieke alliantie scoort

De nieuwe politieke alliantie Team Harelbeke, bestaande uit CD&V en Open VLD, behaalde een klinkende overwinning met 52,3% van de stemmen. Lijsttrekker Michaël Vannieuwenhuyze overtrof zijn concurrenten met een recordaantal voorkeurstemmen. Deze overwinning reflecteert de groeiende behoefte aan verandering in de Harelbeekse politiek. “Dit is een geweldige overwinning voor ons team. We hebben hard gewerkt en dit resultaat is een teken van vertrouwen van de kiezers. We zullen ons best doen om aan hun verwachtingen te voldoen”, aldus Vannieuwenhuyse.

2. Ontnuchtering voor Vooruit-Groen

Huidig burgemeester Alain Top en zijn partij Vooruit-Groen leden een zware nederlaag en verloren 6,7% van de stemmen. De teleurstelling is voelbaar. Top roept op tot zelfreflectie en evaluatie van hun strategie. “Ik ben uiteraard ontgoocheld. We hebben ons best gedaan, maar de kiezers hebben duidelijk voor een andere koers gekozen. We zullen nu moeten evalueren en onze strategie herzien.”

3. N-VA verrast over verlies

De N-VA onder leiding van Patrick Claerhout eindigde als laatste met een verlies van 4,4%. Dit resultaat kwam als een verrassing voor de partij, die had gehoopt hun zetels te behouden. De noodzaak om hun beleid te herzien is duidelijk, en ze zullen moeten inspelen op de wensen van de kiezers. “Dit resultaat had ik niet verwacht”, zegt Patrick Claerhout. “We waren optimistisch en dachten dat we onze positie konden behouden, maar de kiezers hebben anders beslist.”

4. Lichte groei van Vlaams Belang

Vlaams Belang kende een kleine stijging van 2,4% en behaalde 3 zetels, wat aantoont dat er ruimte is voor alternatieve stemmen in de Harelbeekse politiek. Lijsttrekker Rik Vandenabeele kijkt positief naar de toekomst, ondanks dat het resultaat niet helemaal voldeed aan de verwachtingen. De lage opkomst kan hun groei beïnvloed hebben. “Hoewel we een vooruitgang hebben geboekt, is het minder dan ik had gehoopt. We moeten nu kijken hoe we deze positieve lijn verder kunnen zetten.”

5. Nieuwe gezichten in de gemeenteraad

Elke partij heeft wel een interessante nieuweling in de gemeenteraad. Eva-Maria Byttebier (24) van Team Harelbeke, die 1.004 stemmen ontving, wil iets betekenen voor de jeugd en het verenigingsleven. Thomas Deruyck, een nieuwe naam voor Vlaams Belang, haalde 315 stemmen. Miloudi El Hajjaji, afkomstig uit Marokko, wist 513 stemmen te verzamelen voor Vooruit-Groen. Ook Melissa Nuyttens (798 stemmen) van Vooruit-Groen en Olivier Vanryckeghem (1.005 stemmen) van Team Harelbeke willen zich inzetten voor de gemeenschap.