5 conclusies voor Deerlijk na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Deerlijk zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Volstrekte meerderheid voor CD&V
Na een legislatuur waarin prima werd samengewerkt met Open VLD, kan CD&V Deerlijk in de periode 2025-2030 weer in haar eentje de gemeente Deerlijk besturen. Afdelingsvoorzitter Yves Vande Wiele en zijn team behalen 45,8 procent, een stijging van 6,4 procent in vergelijking met 2018. Een score die zicht vertaalt in 13 van de 23 zetels, goed voor een comfortabele absolute meerderheid. Heel opmerkelijk is de prima score voor de jonge nieuwkomer Lukas Viaene. Koen Dendoncker bemachtigde geen zitje in de gemeenteraad. Dat geldt ook voor Frans Kemseke, die na zijn overstap naar Deerlijk² (Deerlijk Kwadraat) weer kandidaat was voor CD&V, maar te kort kwam met zijn 336 voorkeurstemmen.
2. Team Deerlijk terug naar de oppositie
Team Deerlijk, dat vorig keer naar de kiezer trok als Open VLD Deerlijk, behaalde nu 27,2 procent, een minieme stijging van 0,1 procent. Het team van kopman Bert Schelfhout boekt daarmee wel een zetel winst (van 6 naar 7), maar is na een legislatuur samen besturen met CD&V toch weer veroordeeld tot de oppositiebanken. “Louis Vanderbeken heeft iedereen overklast”, stelt Bert Schelfhout. “Een mooi resultaat, ja, maar de Deerlijknaren hebben toch niet voor vernieuwing gekozen.” Behalve de drie uittredende schepenen zijn voor Team Deerlijk ook Sandra De Leeuw-Goussey, Sophie Mespreuve en nieuwkomers Jan Feryn en Bruno Lecluyse verkozen. Huidig raadslid Maurice Bekaert is er niet meer bij.
3. N-VA zakt verder weg
“Na 12 jaar oppositie zijn we met N-VA Deerlijk klaar om mee te besturen. We willen luisteren naar de verzuchtingen en rekening houden met de bezorgdheden en noden van de bevolking”, klonk het in de verkiezingscampagne bij N-VA. Van mee besturen, komt niets in huis. Kopman Filip Terryn en zijn ploeg stranden op 9,5 procent, een daling van 6,1 procent in vergelijking met 2018. Zes jaar eerder, in 2012, behaalde de partij nog 18,2 procent, toen goed voor vier zitjes in de gemeenteraad. N-VA houdt daar nu nog welgeteld één van over. De partij van voorzitter Chantal Depaemelaere werd in de huidige legislatuur onthoofd van drie zetels naar één zetel na interne strubbelingen.
4. Vooruit en Durf Deerlijk vallen uit de boot
Vooruit Deerlijk behaalde 5,7 procent, maar dat was onvoldoende voor een zitje in de gemeenteraad. De socialisten trokken met een zo goed als volledig nieuwe ploeg naar de stembus. Tijdens de vorige verkiezingen kwamen ze nog op met de linkse lijst Deerlijk² (Deerlijk Kwadraat) en behaalden toen nog twee zetels. Tundie D’hont, die in 2018 die lijst trok en flink scoorde met 636 voorkeurstemmen, was er nu niet meer bij. Haar huidige Deerlijk²-collega Frans Kemseke stapte dan weer over naar CD&V Deerlijk. Maxim Vanpanteghem kreeg als lijsttrekker 120 bolletjes achter zijn naam rood gekleurd, maar dat waren er negen minder dan Sint-Lodewijknaar Birger Maertens op plaats vier. Luk Schelfhout deed het met zijn eenmanspartij Durf Deerlijk minder goed dan vorige keer en zakt met 1,4 procent terug naar het peil van 2012.
5. Twee zitjes voor Vlaams Belang
Vlaams Belang, dat in 2012 voor de laatste keer opkwam voor de gemeenteraadsverkiezingen met Tony Courtens als lijsttrekker en toen geen zetel wist te bemachtigen, slaagde daar nu wel in. Zij behalen 10,5 procent en dat is goed voor twee zitjes in de gemeenteraad. Tijdens de jongste federale verkiezingen behaalde Vlaams Belang nog 26,7 procent en was daarmee de grootste partij in Deerlijk. “Twee zetels zijn realistisch, maar we hopen stilletjes op drie”, stelde lijsttrekker Jan Colpaert vooraf, maar het zijn er uiteindelijk twee geworden. Hij krijgt in de gemeenteraad het gezelschap van Joseph Vuylsteke uit de Evangelieboomstraat (Molenhoek).
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier