5 conclusies voor Avelgem na de verkiezingen

(gf)
Tristan Vandevelde

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Avelgem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Vrouwen aan de macht

Terwijl Vlaanderen slechts 48 vrouwelijke burgemeesters telt, ziet de situatie er in Avelgem heel anders uit. De drie populairste politici bij de laatste verkiezingen zijn namelijk vrouwen: Lut Deseyn en Caroline Valck van gbA-Gemeentebelangen, en Trees Vandeputte van Team Avelgem. Deze stemmenkampioenen kregen massale steun van de kiezers. Het lijkt er dus op dat de inwoners van Avelgem een vrouw in de burgemeesterssjerp verkiezen. Verder tellen we nog vijf andere vrouwen die een plaatsje wisten te bemachtigen in de gemeenteraad.

2. Een dikke buis voor N-VA

Ondanks hun sterke prestaties op federaal niveau en in andere Vlaamse gemeenten, krijgt de N-VA in Avelgem een zware klap te verduren. Tijdens de vorige legislatuur wist de partij nog één zetel in de gemeenteraad te bemachtigen, maar nu is er geen enkele plaats weggelegd voor lijsttrekker Conny Rogie. Voor het eerst in jaren blijft de partij onzichtbaar in de lokale politiek van Avelgem, zonder enige vertegenwoordiging. Dit verlies is opmerkelijk gezien de sterke positie van de N-VA in andere delen van Vlaanderen. De Avelgemse kiezers zijn dus niet te vinden voor meer geel in de gemeenteraad.

3. Avelgem blijkt minder rood dan gedacht

Bij de federale verkiezingen behaalde Vooruit opvallend goede resultaten in Avelgem. De partij steeg met 4,1 procent tegenover 2019 en werd zelfs de tweede grootste partij, na Vlaams Belang. Die vooruitgang gaf de lokale afdeling Tandem hoop op een nieuw succes tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar die hoop bleek zondag ijdel. De partij zakt naar 19,7 procent, een forse daling van 7,5 procent in vergelijking met zes jaar geleden. Het verlies betekent een stevige klap voor Vooruit in Avelgem, die ondanks de mooie resultaten in juni, toch even zal moeten bekomen.

4. Absolu(u)t met Lut

Hoewel het beleid van de afgelopen zes jaar wellicht werd gewaardeerd, kon coalitiepartner Tandem daar zondag niet van profiteren. Voor burgemeester Lut Deseyn van gbA-Gemeentebelangen was dat echter een ander verhaal. Met 1.733 voorkeurstemmen bevestigde ze haar sterke positie in de gemeente en lijkt ze klaar voor nog eens zes jaar als burgemeester. Het merendeel van de kiezers stemde opnieuw op Lut, die zich ongetwijfeld opnieuw als centrale figuur zal profileren in het gemeentebestuur. Haar overwinning laat geen twijfel bestaan over de steun die ze geniet onder de inwoners van Avelgem. De komende zes jaar dus gegarandeerd, absoluut en resoluut terug met Lut in de hoofdrol.

5. CD&V onder nieuwe naam weer mee aan het roer?

De CD&V wil opnieuw aan het roer staan in Avelgem. De partij heeft zijn strategie vernieuwd en trok onder de naam Team Avelgem naar de kiezer. Met gevestigde waarde Trees Vandeputte als lijsttrekker en ex-burgemeester Koen Van Steenbrugge als lijstduwer waren de verwachtingen hoog. Met een score van 28,7 procent is er duidelijk vertrouwen in het vernieuwde CD&V. De mogelijkheid om een monstercoalitie te vormen van meer dan 75 procent ligt nu op tafel. “Het is nu even tijd om op adem te komen. Daarna hopen we op constructieve gesprekken én kunnen we eventueel weer mee besturen”, klinkt het bij lijsttrekker Trees Vandeputte.