5 conclusies voor Anzegem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Anzegem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Verliezers/nieuwkomer
Niet enkel nieuwkomer Vlaams Belang Martijn De Maesschalck (20) haalde één zetel, ook N-VA Anzegem met Koen Tack (62) “Ik kijk ernaar uit om constructief als betrouwbare, maar kritische partner mee te timmeren aan de toekomst van onze prachtige gemeente”, reageerde De Maesschalck. “We zijn ontgoocheld dat we niet groeien”, klonk het bij N-VA Anzegem. “We houden onze zetel en wachten af.” Oud-schepen Johan Delrue (61) kon niets uit de brand slepen met zijn driemanlijst OK. “Proficiat aan Samenéén”, reageerde hij. Youri Devlaminck (50) ziet zijn kandidatuur als een experimenteel statement. “Engagement vanuit de dorpsraad blijft.”
2. Jeremie geen burgemeester, Inzet wint zetel
Het goede nieuws voor partij Inzet is dat ze een extra zetel op haar hoed kan steken. Anderzijds heeft het voor kandidaat-burgmeester Jeremie Vaneeckhout niet mogen zijn. Met zijn ‘All-in voor Anzegem’-belofte heeft hij de kiezer niet kunnen overtuigen. “Samenéén haalde een nog grotere score dan we verwachtten. We willen hen daarmee feliciteren en zeker ook Pauline als eerste vrouwelijke burgemeester van Anzegem. Het initiatief is nu aan hen, maar we reiken de hand om te praten over een brede ploeg”, klinkt het bij Jeremie Vaneeckhout.
3. Nieuwkomer Ons DNA tevreden met resultaat
Partij Ons DNA behaalde na een intensieve campagne vier zetels en is daarmee de derde grootste partij in Anzegem. Sven Staelens (32), woordvoerder van de partij, geeft te kennen dat er een lichte teleurstelling heerste rond het nipte verlies van een vijfde zetel. “Het was onze betrachting om als collectief voor de dag te komen en de kiezer heeft dit gewaardeerd, zo blijkt uit de vele naamstemmen voor al onze kandidaten. Nu kunnen we enkel een afwachtende houding aannemen en kijken welke stappen de meerderheid zet. We houden alle lijnen open.”
4. Samenéén absolute koploper
Niet alleen haalde de partij van Devogelaere meer dan de helft van de zetels, ook leverden ze de drie koplopers qua voorkeurstemmen. Pauline Van Marcke (25) telt er 2.039, Gino Devogelaere (69) 1.709 en Louis Degroote (34) 1.296 als derde. Het is nu al duidelijk dat ze met de jongste burgemeester van Vlaanderen een vastberaden ambassadeur hebben met frisse blik. “Ongelooflijk vereerd”, klinkt Pauline. “Dat ik de eerste vrouwelijke Anzegemse burgemeester ben, is opmerkelijk maar past in huidige tijdsgeest. Ik wil gemeente nieuw leven inblazen!” Louis onderstreept dat de campagne uitging van eigen sterktes.
5. Opkomstplicht
Jeremie Vaneeckhout (Vlaams parlementslid Groen) vindt het een historische vergissing dat de opkomstplicht afgeschaft werd onder impuls van de liberalen. Liggen de burgers nog wakker van wie de samenleving vorm geeft of geloven ze er niet meer in? Het recht op stemmen inroepen is niet meer relevant; die strijd is al lang geleden gestreden. Wie krijgt de stem dan wel van de burger? Zijn het de meest onderlegde en ervaren politiekers of eerder de populaire mensen? Dat een politiek grootgewicht als Jeremie Vaneeckhout naast de sjerp grijpt, terwijl hij deze keer overduidelijk dit mandaat vroeg aan de kiezer, doet wenkbrauwen fronsen. Geraakt hij niet van zijn politiek kleur af? Pakt Groen niet in een landbouwgemeente of speelt er iets anders?
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier