Alle bevraagde politici van de regio Veurne – Diksmuide waren bereid om hun mandaten en verdiensten kenbaar te maken. Maar allemaal vinden ze dat er geen appelen met peren moeten vergeleken worden en dat de mandatenlijsten op een website als Cumuleo met een flinke korrel zout moeten genomen worden. De algemene reactie is ook dat er openheid moet zijn over politieke mandaten, maar niet over privéfuncties.
Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’ p>
“Bepaalde mandatenaangiftes zien ‘bestuurslid’ en ‘behoren tot een directiecomité’ van een intercommunale als twee mandaten, hoewel hier maar één fiscale fiche tegenover staat”, reageert burgemeester Lies Laridon van Diksmuide. “Elk jaar dien ik, zoals wettelijk voorgeschreven, mijn mandatenlijst en vermogensaangifte in bij de griffie van het Rekenhof. Daaruit blijkt dat ik mijn bankkantoor heb overgelaten om me voor Diksmuide en de streek te kunnen inzetten voor een goede dienstverlening en voor dividenden in de stadskas.”
“Op wat we als politicus verdienen, doen we afdrachten aan de partij. Jonge mensen moeten dan niet in eigen zak tasten om campagne te voeren, maar kunnen dat met middelen uit de partijkas. Ik heb ook geen auto, kilometervergoeding binnen de stadsgrenzen, geen gsm of abonnement van de stad… Als burgemeester heb ik na aftrek van de partijbijdrage 2.815 euro netto per maand en krijg ik 120 euro voor een zitting van de provincieraad.”
Niet up-to-date
Ook burgemeester Lode Morlion van Lo-Reninge en Peter Roose van Veurne hebben al hun mandaten doorgegeven aan het Rekenhof en maken hun politieke inkomsten openbaar. Lode Morlion merkt op: “Ik stel vast dat de mandatenlijsten die mensen kunnen googelen geen onderscheid maken tussen privé- en politieke mandaten en dat ze trouwens helemaal niet up-to-date zijn. Ik sta helemaal achter meer transparantie van politieke mandaten. Maar privémandaten, daar heeft niemand zaken mee. Ik wil ook even duidelijk stellen dat er zes of zeven mandaten op de lijst staan die moeten geschrapt worden, want die zijn al geruime tijd vervallen. Er zijn ook onbezoldigde privémandaten bij, die niks voorstellen. In elk geval heb ik alle mandaten nauwgezet doorgegeven aan het Rekenhof. Maar ik dring erop aan dat er een onderscheid wordt gemaakt in die oplijsting tussen privé- en publieke mandaten.”
Vergeten
Schepen Nathalie Delva van Veurne en gemeenteraadslid Marc Deprez van Diksmuide zouden volgens de tabellen vergeten zijn om mandaten aan te geven bij het Rekenhof. Inderdaad vergetelheden, beweren ze allebei, maar alles zou wel correct vermeld staan in hun belastingaangiftes.
Schepenen Stéphanie Anseeuw uit Koksijde en Kris Vandecasteele uit Nieuwpoort spannen de kroon als het om onbezoldigde mandaten gaat. Zij zetelen dus onbezoldigd in besturen van organisaties die aanleunen bij hun schepenambt.
(MVO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier