Onder leiding van professor Herwig Reynaert uit Torhout vond zondagvoormiddag in Oudenburg in aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen over precies drie weken een politiek debat plaats. Organisator was de pas opgerichte vereniging Linx+.
Er was gekozen om twee belangrijke thema’s, die ook de bevolking niet onberoerd laten, aan te snijden: leefbaarheid en ouderenzorg. Professor Reynaert vroeg de partijafgevaardigen wat zij verstaan onder leefbaar en of hun stad leefbaar genoeg is.
Peter Velle (burgemeester) vindt dat je goed voelen op vele vlakken de leefbaarheid omschrijft. “Belangrijk is voldoende ruimte voor kinderen, verkeers- en algemene veiligheid, veel groen. En daarvoor is een vlot werkende organisatie nodig, een bestuur dat inspeelt op veranderingen.”
Hij werd hier enigszins bijgetreden door Ulrike Vanhessche (schepen) die een rustige woonomgeving een pluspunt vindt. “We moeten ook evenementen van de verenigingen meer ondersteunen, zodat mensen bij elkaar komen. Als SP.A willen we in die zin bijvoorbeeld elke week een boerenmarkt organiseren en de volkstuintjes uitwerken.”
Onkruid
“Als je aan Oudenburgnaars vraagt of ze graag in hun stad wonen zullen acht op tien positief antwoorden, maar of ze ook trots zijn op Oudenburg? Dan denk ik dat we maar een zes op tien halen”, vulde Romina Vanhooren (gemeenteraadslid) aan. Waarop ze zich baseert? “Wel, de basisfaciliteiten zijn zeker niet in orde: Oudenburg scoort slecht op vlak van voet- en fietspaden. We pleiten ook om per week een avondopening te houden in het stadhuis, zodat wie werkt ook kan geholpen worden. En om onze stad beter te onderhouden. Bij onze huisbezoeken is het vele onkruid de meest gehoorde klacht. Investeren in personeel en materiaal is hier de boodschap.”
Dat op gebied van voetpaden nog veel werk aan de winkel is, beaamde het volledige panel. “Ik stel alleen vast dat hier op lange termijn niet is over nagedacht, want in de voorbije zes jaar is niet veel gebeurd en dat beseft men nu”, aldus nog Romina Vanhooren.
Stijn Jonckheere plette namens N-VA voor een veilige stad op alle gebied. “En laat de Oudenburgnaars over belangrijke dossier, zoals de Abdijhoeve, mee beslissen. Hem werd ook gevraagd naar welke oplossing zijn minister Ben Weyts voorziet om de veiligheid op de snelwegparking in Westkerke te verhogen. “Prikkeldraad en private bewaking.” Maar hoe en wanneer die bewaking er komt, kon hij niet op antwoorden.
Ouderenzorg
“Een belangrijk thema in onze stad, want een op drie is 65-plus”, sneed Anthony Dumarey (gemeenteraadslid) dit onderwerp aan. “Onze stad moet zeker meer seniorenwoningen krijgen, niet alleen in het centrum, maar ook in elke deelgemeente.”
Voor N-VA nam Alain Antierens het woord. Vanuit zijn beroepsbezigheid – hij is directeur patiëntenzorg in een revalidatieziekenhuis – weet hij dat bij senioren eenzaamheid en isolatie een groot probleem zijn. “We moeten er voor zorgen dat mensen die hulp nodig hebben dit kunnen aantonen, bijvoorbeeld aan de hand van een sticker op het raam. Verder moet Oudenburg iets doen om meer huisartsen aan te trekken, want we scoren hier heel slecht. Misschien via een premie of waarom niet een pop up kabinet in de hoop dat jonge artsen zich dan bij ons definitief vestigen. Mensen zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving laten wonen kan alleen met een sterk uitgebouwde eerstelijnszorg.”
CAW of LDC?
Myriam Maes (schepen) stelde dat de in aanbouw zijnde CAW (n.v.d.r. wat ze bedoelde, is LDC of Lokaal Diensten Centrum) een pluspunt kan worden om mensen samen te brengen. Ze laakte daarna een beslissing van de OCMW-raad, waarin haar partij in de meerderheid zit, over het niet meer geven van voorrang aan bewoners van de seniorenwoningen Karpelhof voor opname in WZC Riethove.
“Er zit duidelijk sleet op deze coalitie”, grapte Anthony Dumarey.
(LIN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier