Laila Elkellali uit Ingelmunster is lijsttrekker op de Kamerlijst van DierAnimal

Laila kwam met de fiets naar onze afspraak: gezond én goed voor het klimaat. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Op zondag 26 mei kan de bevolking ook een stem uitbrengen op Laila Elkellali, die lijsttrekker is op de kamerlijst van DierAnimal. Pas begin februari sloot ze zich aan. Of er in Ingelmunster een plaatselijke afdeling komt, daarover is ze nog niet zeker.

Laila (40) heeft Spaanse, Marrokaanse en Belgische roots. Haar mama is van Passendale. Laila groeide zeven jaar op in Oostende, evenveel jaren in Marokko om daarna terug te keren naar ons land. Ze studeerde in Komen, woonde in Menen, woonde eveneens in Izegem. Tien jaar geleden vestigde ze zich in de Bruggestraat in Ingelmunster, samen met haar partner Michel Vandermeersch en dochtertje Cejay (nu 12 jaar). Ze is huisvrouw, houdt van sporten en is een dierenfanaat. Thuis bezit ze twee honden en één cavia. Laila was ooit aangesloten bij de SP.A van Ingelmunster. In oktober 2012 stond ze zelfs op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

“Vorig jaar stelde deze partij mij opnieuw die vraag, maar ik voelde mij niet meer geroepen. Ik wilde vooral iets rond dieren doen”, zegt Laila. “Op een beurs in Oostende kwam ik in contact met DierAnimal. Vroeger zei ik altijd: komt er ooit een dierenpartij op in ons land, dan ga ik mij daarvoor engageren. Ik heb mij onmiddellijk op die lijst gezet.”

Laila geeft toe dat DierAnimal nog een jonge partij is. “DierAnimal staat voor dieren, het klimaat en de mensen. Met onze planeet, zoals we nu bezig zijn, gaat het niet goed. Er moet iets veranderen. Dieren zorgen ook voor klimaatopwarming. Alles van veeteelt of vis is niet goed voor het klimaat en de mens. Veel mensen beseffen dat niet, maar ooit zal het komen dat de mensen zullen ervaren dat ze beter geen vlees of vis meer eten. Ik eet al jaren volledig plantaardig, net zoals mijn gezin, inclusief mijn honden”, lacht Laila.

Dierenpolitie

“We komen ook op voor de mensen. We prijzen meer een plantaardige voeding aan. Het moet niet altijd vlees zijn op een bord, het mogen ook vleesvervangers zijn want die zijn gezonder.”

“Wat we willen bereiken? De oprichting van een dierenpolitie. Een soort meldpunt bij mishandeling, dit 24 op 24 uur, zeven dagen op zeven. We willen dat de regering de landbouw stimuleert om over te schakelen naar groenten en fruit. Minder reclame op tv voor vis en vlees en meer promotie voor groenten en fruit. Meer plantaardige voeding in publieke faciliteiten, zoals scholen, ziekenhuizen. De kinderen sensibiliseren om meer plantaardig te eten, dat is gezonder voor hun lichaam.”

Het komt er op neer dieren niet als object maar deel van gezin te zien

Komt een dergelijke partij wel geloofwaardig over? “Waarom niet?”, reageert Laila. “Als mensen sowieso graag dieren zien én die niet meer als een object zien, maar wel als een deel van het gezin, dan gaan ze waarschijnlijk voor ons stemmen. Dat zullen ook mensen doen die overtuigd zijn om anders te eten. Plantaardig eten komt meer voor. Vroeger dacht men: iemand die plantaardig eet, is een wollensokkenmens. Dat is niet waar. Je hebt veel mensen die plantaardig eten en die mensen worden niet meer opzij geschoven.”

Mishandeling

“Deze nieuwe levenswijze wordt een deel van de maatschappij. Je ziet het aan het aantal restaurants dat groeit. In de supermarkten vind je ook al veel plantaardige producten. Grote multinationals beginnen nu meer te investeren in plantaardige voeding. Het is niet enkel wij die zo redeneren.”

Laila is lijsttrekker op de lijst van de Kamer voor West-Vlaanderen. Hoe groot is de kans dat ze wordt verkozen? “Hopelijk groot, maar ja… we beginnen pas. Ik hoop dat er eindelijk iets kan gebeuren voor de mensen én het klimaat. De mensen moeten beseffen dat er nu iets moet gebeuren”, stipt ze aan. “Jonge mensen worden bewuster. Je ziet het dankzij de media. Je ziet veel dierenmishandeling uitkomen door undercoverreportages. De mensen worden gevoeliger voor dieren. Vroeger was dat ver van je bord. Je kocht een biefstuk, nu zie je meer wat er achter een biefstuk zit. Hoeveel liters water er voor een biefstuk nodig zijn, wat een koe uitstoot aan methaan. De mensen zijn bewuster geworden.”

Gaat de wereld zichzelf vernietigen, zoals we ooit leerden op school? “We zijn goed bezig, we doen het onszelf aan. Het is nu dus dat het moet veranderen, voor onze kinderen en kleinkinderen. Niet binnen 10 of 20 jaar, dan is het te laat. Als je nu al ziet welk klimaat we in april hebben. Mooi weer ofwel zijn er dan zware stormen, hittegolven, enz. Dat klopt niet meer. Wij wonen in één van de landen die dat nog het minst voelen. Maar heel veel mensen zijn al op de vlucht uit hun land omdat er bijvoorbeeld geen water meer is. Er wordt nu wereldwijd betoogd voor een beter klimaat. In bepaalde landen mogen ze niet betogen, maar die landen zullen ook wel iets doen voor het klimaat. Wij zijn de voorbeeldlanden. Wij kunnen en geven dus het goede voorbeeld, maar we zijn er nog niet. Onze regering heeft nog niet veel gedaan. Maar wij geven nu al wel een duwtje in de goede richting.” (Patrick D.)