De kustburgemeesters zullen toch een heropening van de horecaterrassen vragen tijdens de paasvakantie. Dat blijkt dinsdag na het overleg tussen de burgemeesters en de horecasector. De vraag komt er met oog op een betere spreiding van toeristen aan de kust. Er is ook een oplossing voor de strandbars.
Afgelopen dagen bleek dat de horecasector niet helemaal eensgezind was over de heropening van de horecaterrassen. Toch vragen de kustburgemeesters opnieuw om die terrassen aan de kust te heropenen. “Dat doen we met het oog op veiligheid, spreiding en sanitair. Het is wel belangrijk dat de zaken die hun terras openen, hun premie niet verliezen”, zegt voorzitter van de kustburgemeesters Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van (Zee)Brugge. “Deze vraag is een signaal, want we weten dat hierover geen eensgezindheid is bij de horeca”, vult de Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) aan.
“Wij zijn voorstander van een opening van de terrassen in de paasvakantie”, verduidelijkt voorzitter Bart Boelens van Horeca Middenkust, “maar met twee voorwaarden. Vooreerst moeten de steunmaatregelen behouden blijven. Daarnaast willen we niet dat een opening van de terrassen in de paasvakantie de algemene heropening van de horeca op 1 mei in het gedrang brengt. Wij zien ook de stijgende besmettingscijfers. We willen de opening van de terrassen met Pasen later niet als een boomerang terugkrijgen. Uit een bevraging van de leden blijkt dat de meesten onder ons die mening zijn toegedaan.”
Strandbars
Verder wordt ook raamverkoop toegelaten onder de modaliteiten van de burgemeester. “Daarmee ligt de discussie over strandbars achter ons. Zij mogen raamverkoop doen en de drankjes mogen niet ter plaatse worden geconsumeerd. Wel mogen mensen die een strandstoel huren, daar dan hun drankje opdrinken”, zegt De fauw. Verkoop van alcoholische dranken is daarbij wel nog verboden.
Ook provinciebedrijf Westtoer ziet een oplossing in de extra raamverkoop bij onder meer strandbars. “Afhankelijk van het weer wordt het een drukke paasvakantie aan de kust. Spreiding in tijd en ruimte blijft een belangrijk element. Raamverkoop met voldoende afhaalpunten en goede sanitaire voorzieningen betekenen een meerwaarde”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
Extra toiletten
Verder vragen de burgemeesters financiële ondersteuning van de overheid voor de extra kosten die de kustgemeenten moeten maken nu de horeca niet zal heropenen tijdens de paasvakantie. “Kustgemeenten moeten investeren in extra signalisatie, stewards, monitoring, extra toiletten en ook het opvangen van extra afval. Daarom vragen wij om een financiële tussenkomst.”
NMBS
Ook pleiten de kustburgemeesters voor een overleg tussen de federale regering en spoorwegmaatschappij NMBS. “Zij moeten de toestroom aan bezoekers aan zee in de hand houden, anders zitten we opnieuw met problemen in de paasvakantie”, aldus De fauw. “We vragen harde engagementen van de NMBS op het vlak van de beheersing van de reizigersstromen”, zegt Bart Tommelein.
Ook de burgemeester van Blankenberge, waar het al verschillende keren tot problemen kwam door te volle treinen, wil een oplossing. “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen als burgemeester maar we moeten van de overheid wel de mogelijkheid krijgen om dat te doen.”
De kustburgemeesters zullen de voorstellen bundelen en overmaken aan het Overlegcomité. De eindbeslissing over de horecaterrassen ligt bij het Overlegcomité, dat op 26 maart opnieuw bijeenkomt.
(HH/Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier