Oud-Senaatsvoorzitster Sabine de Bethune en voormalig Vlaams minister Joke Schauvliege zijn kandidaat om rechter te worden bij het Grondwettelijk Hof. Dat schrijft De Standaard donderdag en het nieuws wordt in CD&V-kringen bevestigd. Een van hen moet de opvolgster worden van Trees Merckx-Van Goey, die binnen enkele maanden met pensioen gaat.
Het regent de laatste tijd benoemingen bij het Grondwettelijk Hof. Kamer en Senaat keurden sinds november 2019 afwisselend de benoemingen goed van Yasmine Kherbache (Vooruit), Thierry Detienne (Ecolo) en Danny Pieters (N-VA) en binnenkort is het opnieuw aan de Senaat om zich te buigen over de kandidaten die CD&V naar voren schuift.
Het Grondwettelijk Hof bestaat uit twaalf rechters: zes Franstaligen en zes Nederlandstaligen. Het gaat om zes ervaren juristen en zes gewezen politici, die minstens vijf jaar in een parlement moeten gezeteld hebben. De traditie wil dat een partij voor die tweede categorie steeds twee namen van kandidaten indient wanneer een rechter met pensioen gaat. Dat is wettelijk verplicht. De voordracht door Kamer of Senaat moet met een tweederdemeerderheid gebeuren.
‘Volwaardig kandidaat’
Doorgaans gaat het om een ‘echte’ kandidaat en een tweede kandidaat om aan die wettelijke verplichting te voldoen. Het is niet zeker of dat hier het geval is. Volgens De Standaard zou het de bedoeling van de Bethune zijn zich volwaardig kandidaat te stellen. “Het zijn allebei gemotiveerde mensen die over de capaciteiten beschikken voor de functie”, luidt het binnen CD&V.
Sabine de Bethune (62) zetelt al jarenlang in de Senaat. Tussen 2011 en 2014 was ze voorzitster van de Hoge Vergadering.
Joke Schauvliege (51) zetelt momenteel in het Vlaams parlement. Voordien was ze gedurende twee legislaturen Vlaams minister, tot ze ontslag nam nadat ze ten onrechte had beweerd dat de Staatsveiligheid haar had ingelicht dat de klimaatmarsen een complot waren. Bij de daaropvolgende verkiezingen haalde ze de tweede beste score in haar kieskring, maar een ministerpost zat er voor Schauvliege niet meer in.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier