Een studie van de Vlaamse overheid heeft uitgewezen dat de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Hollebeke technisch geschikt is om herbestemd te worden als ontmoetingscentrum. Het prijskaartje van 1,2 miljoen euro zorgt echter nog voor veel twijfels bij het stadsbestuur.
Sinds 2001 stimuleert de Vlaamse overheid lokale besturen en kerkfabrieken om na te denken over de toekomst van kerken. Er zijn steeds minder kerkgangers waardoor kerken leeg komen te staan, maar de kosten aan het gebouw blijven. Veel kerkfabrieken moeten daarom beroep doen op de lokale besturen om die kosten te helpen dragen.
Stad Ieper heeft op haar grondgebied vijftien katholieke kerken. Een deel daarvan is beschermd als monument of is gelegen in een beschermd dorpszicht. “Het is niet vanzelfsprekend om een nieuwe bestemming te geven aan die kerken, al dan niet in combinatie met erediensten”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle (SP.A. “Het is namelijk belangrijk dat de nieuwe hedendaagse functies op een architecturaal verantwoorde en betaalbare manier worden ondergebracht in deze historische en kenmerkende gebouwen. Gelukkig moet er niet ver gezocht worden naar goede voorbeelden. In de voormalige Paterskerk huist een fitness en de Sint-Niklaaskerk is ingericht als verkooppunt voor site Gloria.”
Typerend voor dorp
De kerken in de deelgemeenten zijn op dat vlak van een andere orde. “Enerzijds zijn ze typerend voor het dorp. Anderzijds bieden ze minder opties voor private investeerders door de lagere bevolkingsdichtheid”, vervolgt Bolle. “De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Hollebeke is daarvan een goed voorbeeld. Daarom besloten stad Ieper en het kerkbestuur om een haalbaarheidsonderzoek te laten uitvoeren. De ontwerpers onderzochten de technische haalbaarheid en kostprijs om het ontmoetingscentrum te integreren in de kerk en tegelijk voldoende ruimte te behouden voor liturgie. De conclusie is positief. De capaciteit van het OC in de kerk zou vergelijkbaar zijn met die van het huidige OC.”
Met zijn centrale ligging en het achterliggende groen heeft de kerk alle troeven om een echt dorpshuis te worden, maar het stadsbestuur wil vooralsnog niet te hoog van de (kerk)toren blazen. “Het prijskaartje van ruim 1,2 miljoen euro zet ons terug stevig met de voeten op de grond”, zegt schepen van Financiën Eva Ryde (N-VA). “De stad zal nu verder onderzoeken of het haalbaar en wenselijk is om deze plannen ook effectief uit te voeren. Veel vragen staan nog open. Zijn er subsidies mogelijk? Hoeveel zou het op termijn kosten om zowel de kerk als het huidige OC verder te onderhouden? Welke prijs zouden we kunnen krijgen voor de verkoop van het huidige OC? En is het realistisch om dit concept ook toe te passen in andere deelgemeenten?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier