‘Klimaatbericht’ op Facebookpagina Jeugd #vanrsl zorgt voor beroering
Via een bericht op de Facebookpagina Jeugd #vanrsl zou de jeugddienst van Roeselare jongeren aangezet hebben om te spijbelen voor het klimaat. Dat zegt Bart De Meulenaer van N-VA. Het proces om berichten te plaatsen op sociale mediakanalen van de stad wordt volledig herbekeken, zegt schepen Dirk Lievens.
Bart De Meulenaer (N-VA) stelt zich vragen bij de klimaatspijbelaars en de rol die de Roeselaarse jeugddienst hier in zou spelen.
“Ik verneem dat een school in Genk op eigen houtje het leerplan heeft aangepast en de donderdagse spijbelmarsen voor het klimaat nu als schoolactiviteit plant”, zegt hij. “Dat gaat voor mij te ver. Onze eigenste Facebookpagina Jeugd #vanrsl, die door medewerkers van de jeugddienst wordt beheerd, plaatse op donderdag 21 februari om 11 uur een vreemd bericht (daarin wordt verteld dat de Zweedse Greta Thunberg in Brussel ook meestapte, red.). Toen ik de jeugddienst daarover belde, werd ik verzekerd dat dit geen oproep was. Maar als een officieel mediakanaal oproept tot #jointhemovement, dan is dat niet vrijblijvend maar ondersteunend. Zelfs in de gebiedende wijs.”
Jeugd #vanrslhttps://www.facebook.com/JeugdRSL/https://www.facebook.comFacebook1
Greta Thunberg gaat straks mee naar Brussel voor het klimaat. Welke jongeren gaan ook met haar vandaag om 13 uur in…
Geplaatst door Jeugd #vanrsl op Donderdag 21 februari 2019
rich1.0https://www.facebook.com/JeugdRSL/posts/2322836254394296552
“Hier wordt ook geïnsinueerd dat je door naar school te gaan wel een diploma, maar eventueel geen toekomst zal hebben. Dat doemdenken, ‘no future’ uit de jaren 1970 en ‘no time to waste’ van Greenpeace uit de jaren 1990 is perfect mogelijk om door jongeren zelf verwoord te worden, maar niet door een overheidsorgaan. Vindt u het kunnen dat een overheid deze oproep doet? Een overheid moet neutraal blijven, zeker nu reeds duidelijk is dat links de klimaatspijbelaars wil claimen. Overigens is de hashtag #klimaatzaak ook niet neutraal, want dit is een groep die de regering in gebreke stelt voor het gevoerde beleid.”
Wat bij een ongeval?
Bart De Meulenaer vraagt zich ook af wat de gevolgen zijn als er een kind gaat spijbelen, overtuigd door de jeugddienst, en daarbij een ongeval een ongeval krijgt. “Door zijn onwettige afwezigheid kan hij niet bij de schoolverzekering aankloppen. En gaat het het stadsbestuur akkoord met de communicatie die de jeugddienst heeft gevoerd?”
Schepen van Jeugd Dirk Lievens (CD&V): “We hebben dit bericht ook opgemerkt. Wij zijn als stad Roeselare ten allen tijde neutraal, laat dat duidelijk zijn. Los van het inhoudelijke debat zullen we nooit oproepen om te spijbelen. De actie Youth For Climate leeft de laatste weken zeer sterk. De Facebookpost moet dan ook beschouwd worden als een item dat de Roeselaarse jongeren beroert, zonder dat daarbij een politiek standpunt wordt ingenomen. Maar hier mag zeker geen richtinggevende communicatie rond gebruikt worden. De medewerker die dit bericht heeft geplaatst, heeft hier niet de juiste reflex gehanteerd. Daarom zullen we het proces rond het publiceren van berichten op onze sociale mediakanalen volledig herbekijken.”
En wat als er een ongeval gebeurt tijdens het spijbelen voor het klimaat? “Dit valt uiteraard onder de bevoegdheden van het schoolverzekeringssysteem. Dit is op vandaag nog niet gebeurd, dus kan ik hier niet op reageren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier