Gedurende 18 jaar was de OCMW-raad de vertrouwde omgeving van Katrien Dousy. Ze gaf veel aan het OCMW maar kreeg er zeker evenveel voor terug, blikt ze tevreden terug. Het product van het OCMW zijn mensen en zorgen voor mensen kost geld. OCMW en stad moeten dat solidair blijven voor ogen houden.
Bij aanvang van de voorbije gemeenteraad werd afscheid genomen van heel wat mandatarissen. Onder meer van Katrien Dousy die gedurende 18 jaar OCMW-raadslid was. Katrien (64) is de dochter van de laatste burgemeester van Lauwe, Stefaan Dousy.
Ze zal het engagement missen, geeft ze toe, want na drie legislaturen kent ze de OCMW-raad door en door. “De OCMW-thematiek lag mij. Je krijgt het gevoel dat je iets kan doen voor de mensen. Je wordt geconfronteerd met problemen op diverse echelons. Mensen in allerlei moeilijkheden, ouderen die zorg nodig hebben… Bij het OCMW staan de mensen centraal. Je moet je altijd in de plaats stellen van wie hulp nodig heeft, je inleven in hun problematiek.”
Veel veranderingen
Tijdens haar OCMW-periode heeft Katrien heel wat zien veranderen, zoals de bouw van het OCMW-gebouw, WZC Andante en de perikelen rond WZC Ceres in Lauwe. Een donker moment was het overlijden van OCMW-voorzitter Claude Vancoillie. “Dat resulteerde in heel wat dossiers die moesten overgenomen worden. Niet evident, maar met onder andere Heidi Demeulenaere en Renaat Vandenbulcke hebben we dat tot een goed einde gebracht. De voorbije legislatuur hebben we ons toegelegd op de verhuizing naar Andante en de organisatie van vervoer en maaltijden.”
De OCMW-thematiek lag mij. Je krijgt het gevoel dat je iets kan doen voor de mensen
De ligdagprijzen in Andante werden door de oppositie herhaaldelijk onder vuur genomen. “De SP.A-fractie was daartegen”, kadert Katrien Dousy het probleem. “Ik hoop dat er minder reactie komt nu ze een beter zicht hebben op de financiën. Zorgen voor mensen kost nu eenmaal veel geld. Ik hoop dan ook ten stelligste dat er in de toekomst een goede samenwerking zal zijn tussen OCMW en stad. We staan pas aan het begin, mogelijke problemen zullen zich pas aandienen wanneer er knopen moeten doorgehakt worden.”
Het is niet omdat Katrien zich niet langer verkiesbaar stelde dat haar engagementen stoppen. “Ik bekommer me om de familiegroep demente personen, zit in de stuurgroep van de zorgcafés in samenwerking met Maria Middelares en Ter Walle, ben nog actief binnen markant 55+ en binnen de seniorenwerking van CD&V. Neen, ik ben niet bang om in het zwarte gat te vallen”, lacht ze. “Maar ik wil mij meer toeleggen op activiteiten overdag.”
Woensdagavond 30 januari werden de uittredende gemeente- en OCMW- raadsleden ontvangen op het kabinet van burgemeester Eddy Lust. Ze werden er in de bloemen gezet en ontvingen een geschenk van de burgervader. p>
Ze zijn nog maar net van het politieke toneel verdwenen maar burgemeester Eddy Lust betrok de uittredende raadsleden in een passende hulde. Zij namen afscheid van het OCMW: Katrien Dousy (18 jaar), Heidi Demeulenaere (17 jaar en acht maanden waarvan 25 maanden voorzitter en ze was ook nog één maand gemeenteraadslid), Christine Depaepe (4 jaar) en Rik Carpentier (6 jaar). p>
Voor de gemeenteraad waren dit: Philippe Bille (3 jaar en 4 maanden), Sven Callewaert ( 6 jaar waarvan 2 jaar voorzitter van de gemeenteraad), Nik De Clercq (: 3 jaar en 4 maanden) Karl Debuck (24 jaar waarvan 12 jaar schepen, en waarnemend burgemeester van 28 maart 2003 tot 2 september 2004), Anoushka Decaluwe ( 6 jaar), Chantal Deman (6 jaar), Vincent Dumortier (6 jaar), Filip Elgers (6 jaar), Eric Vanthournout (3 jaar en 9 maanden), Caroline Garreyn (12 jaar), Fatiha Habbaz (6 jaar), Jelle Janssens (3 jaar en 11 manden), Claude Lecointre (17 jaar en 11 maanden), Tommy Porte (12 jaar), Sofie Pringels (6 jaar), Jolien Vanlangendonck (6 jaar), Rudy Nuyten (17 jaar en 11 maanden), Dirk Vanholme ( 6 jaar schepen). Enkele gemeenteraadsleden waren verontschuldigd. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier