Jonge boeren en minister Crevits maken elkaar het hof

De mannen van De Groene Kring maakten van Valentijnsdag gebruik om de minister van landbouw, Hilde Crevits hun liefde te verklaren. Het gebeuren vond plaats op het landbouwbedrijf van Frederik Callewaert en Lize Verhille in Poelkapelle. De jonge boeren willen aandacht voor hun situatie als jonge land- en tuinbouwers.

Minister Hilde Crevits op het bedrijf van Frederik en Lize. © PCO

De Groene Kring is een jongerenvereniging voor land-en tuinbouw. Voorzitter Bram Van Hecke: “Samen met de minister willen we uitdagingen aanpakken waar jonge landbouwers mee geconfronteerd worden.” Welke uitdagingen dat zijn kreeg de minister te horen van Frederik Callewaert (30), lid van Groene Kring Ieper-Poperinge. Samen met zijn vrouw Lize Verhille runt hij een prei- en kippenbedrijf op de rand van Poelkapelle met Passendale. De preiactiviteit op 10 hectare grond is ondertussen verleden tijd. “Ik heb de prei moeten afstoten wegens niet rendabel. Een preimachine van nog geen 2 jaar oud is verkocht”, zei Frederik tijdens de rondgang op het bedrijf. “Ondertussen stapte het gezelschap door naar de kippenstal. Om de 6 weken worden 85.000 kippen klaargemaakt voor de slachterij. Daarnaast worden nog bloemkolen en bleekselder geteeld. “Als jonge boeren hebben we toegang nodig tot grond. Dat is niet vanzelfsprekend.”

Weinig opvolging

Minister Hilde Crevits stelt vast dat bij landbouwers van 50 jaar en ouder slechts 13% zeker is van opvolging. “10% van het aantal boeren zijn jongeren. Wij produceren goede eigen producten. Ik wil niet afhankelijk worden van het buitenland voor voedsel. Willen we een sterke sector blijven, dan is er ondersteuning nodig. Ik kan alleen maar mijn best doen voor de nodige budgetten.”

De minister kreeg een bloemenboeket en een liefdesbrief overhandigd . “Telkens als ik jou zie, gaat mijn hartje sneller slaan. Laat mijn liefde voor jou zeker niet over gaan. Veel open ruimte is van groot belang, anders jagen we elkaar op stang. Neem vooral de jonge boeren in gratie en help ze bij de wissel van generatie. Weet dat ik veel van je hou, hopelijk blijf je mij eeuwig trouw”, sprak een jonge landbouwer.

Crevits liet zich niet onbetuigd en had ook een liefdesbrief klaar: “Liefste jonge actieve landbouwers”, klonk het. “Uw bekommernis en ergernis over grond, Europa of salaris, neem ik dan ook gaarne mee, naar parlement, regering of tv. Waar ik met liefde, passie en vuur, zal strijden voor duurzame agricultuur.”

“Met die liefdesbrief willen we vooral onze hoge verwachtingen van de minister in de kijker zetten”, aldus nog Groene Kring.

(PCO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.