Jean-Marie Dedecker stemt in Middelkerke: “Ik voorspel een gitzwarte zondag”

© PG

Jean-Marie Dedecker, kopman van de NV-A in West-Vlaanderen, bracht samen met zijn vrouw Christine zijn stem uit om 11:30 uur in Slijpe, een deelgemeente van Middelkerke. De pers was massaal aanwezig om dit moment vast te leggen.

“Deze nacht heb ik goed geslapen,” begint Jean-Marie. “Gisterenavond waren we nog op het huwelijksfeest van een dochter van mijn beste vriend Dirk Berteloot in ’t Groot Moerhof in Adinkerke.”

Plannen voor de dag

Jean-Marie heeft een goed gevulde dag voor de boeg. “Interviews geven en daarna gaan we paella eten in restaurant Walrave te Raversijde met mijn zoon Dimitri en de kleinkinderen. Mijn andere zoon, Hannes, woont in Huy in Wallonië en hij moet daar stemmen.” Christine, zijn vrouw, was vergeten dat het vandaag Vaderdag was en belde haar 86-jarige vader in Oostende om hem ook uit te nodigen naar Walrave.

Verwachtingen van de verkiezingen

Jean-Marie is realistisch over zijn verwachtingen. “Ik hoop opnieuw 40.000 stemmen te halen, alhoewel ik het betwijfel. Alles hangt af van hoe het Vlaams Belang scoort. Ik verwacht dat ze 30 procent van de stemmen zullen halen en dat zal mijn voorkeurstemmen sterk beïnvloeden.”

In het stemhokje nam hij zijn tijd. “Ik heb voor meerdere kandidaten van de NV-A gestemd, maar voor wie precies, dat houd ik voor mezelf.”

Campagne voeren

Jean-Marie heeft geen actieve campagne gevoerd. “De campagne was redelijk kalm voor mij. Ze was volledig toegespitst op de partijvoorzitters en op het ‘sloefke’ van Oost-Vlaanderen, Conner Rousseau. Wij kwamen bijna niet aan bod in de media en waren aangewezen op de straat. Maar ik heb heel weinig campagne gevoerd op straat. Als burgemeester van Middelkerke had ik daar ook weinig tijd voor en ik ben redelijk bekend bij de bevolking. Ik hou er niet van om als een prostituee rond te lopen op de markt, dat ligt me niet.”

Onafhankelijk en toch NV-A

Dedecker legt uit hoe hij onafhankelijk blijft ondanks zijn steun aan de NV-A. “Ik steun de NV-A, maar ik blijf onafhankelijk omdat ik onafhankelijk van opinie wil zijn. De NV-A geeft mij de volledige vrijheid van meningsuiting, maar 95 procent van onze ideeën komen overeen.” Een belangrijk moment was toen voorzitter Bart De Wever de deur dicht deed voor het Vlaams Belang. “Ik zeg niet dat de kiezer altijd gelijk heeft, maar democratie moet gerespecteerd worden. De wet zegt dat de grootste partij het recht heeft om het initiatief te nemen om een regering te vormen. Als je iemand uitsluit, moet je dat voor de verkiezingen doen, niet tijdens.”

Beslissing om niet met LDD deel te nemen

Enkele maanden geleden overwoog Jean-Marie om met zijn eigen partij, LDD, deel te nemen aan de verkiezingen. “Dat was een goede beslissing om niet te doen,” zegt hij met een glimlach. “Anders had ik een echtscheiding aan mijn broek. Het was onmogelijk voor mij om nog de volledige kracht van een partij te dragen. Dit compromis is goed voor iedereen: Bart De Wever is tevreden, de NV-A is tevreden en ik ben nog altijd bij mijn vrouw.”

Lokale focus

Dedecker beaamt dat hij deelneemt om Middelkerke en zijn eigen streek te bevoordelen. “Dat is inderdaad een deel van de motivatie. Een minister of parlementariër probeert altijd zijn eigen streek te bevoordelen. Ik gebruik de partij en de partij gebruikt mij om stemmen te ronselen. Of dit werkelijk zo is, moet vanavond blijken,” concludeert Jean-Marie. (PG)