Het vernieuwde stadsbestuur van Izegem richt de peilen op de komende zes jaar. Een hogere fietsveiligheid, de heraanleg van de dorpskern van Emelgem, de Melkmarkt en de stationsomgeving én een stevig klimaatbeleid vormen de speerpunten. De reconversie van site Baertshof is dan weer dé topprioriteit.
De volledige beleidsverklaring wordt dinsdag 29 januari aan de gemeenteraad voorgelegd, maar bevat enkele ambitieuze elementen. “We willen de Izegemnaar op de fiets krijgen”, stelt burgemeester Bert Maertens (N-VA). “We plannen grote investeringen in veilige fietspaden en fietssuggestiestroken waar een fietspad technisch onmogelijk is. Zo willen we de Kachtemsestraat, Vijfwegenstraat, Ambachtenstraat, Kortrijksestraat, Hogestraat en Baronstraat onder handen nemen. Er moeten ook meer autovrije verbindingen, fietsstraten, veilige fietsenstallingen en fietsafspraakplaatsen voor schoolgaande jongeren gerealiseerd worden.”
Een tweede ambitie is om de Izegemnaars met elkaar in contact te brengen. “We willen onze inwoners uit hun kot lokken. Daarom willen we de dorpskern van Emelgem opnieuw aanleggen, maar ook in het project Baertshof moeten stappen gezet worden en de omgeving van de centrumbrug en de Korenmarkt (de stationsomgeving, red.) moet opgewaardeerd worden.” Ook de heraanleg van de Melkmarkt staat op de agenda en de site van Maria Rustoord en Ten bos wordt, net als het domein van de Paters Capucijnen, opgewaardeerd tot volwaardige stadsparken, geeft de burgemeester nog mee. “Daarnaast willen we in Emelgem en op de sportsite De Krekel twee extra kunstgrasvelden aanleggen.”
Anti-sluikstortcamera
De Izegemnaar wil vooral een nette stad en daar wil de coalitie N-VA/CD&V werk van maken. “Met het actieplan ‘Proper Izegem’ willen we problemen wegwerken. Onderhoudsvriendelijke beplanting, nieuwe vuilnisemmers en een nieuw zwerfvuilteam moeten voor vooruitgang zorgen. We vragen ook de burger om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Sluikstorters willen we, onder andere met een anti-sluikstortcamera, hard aanpakken.”
De komende jaren wil Izegem ook een Huis van het Kind oprichten en aan de hand van nieuwe buurtwelzijnswerkers sneller armoede, vereenzaming en zorgnoden detecteren. “Het aantal maaltijdpunten willen we uitbreiden, zodat ouderen samen kunnen lunchen.”
“We voorzien extra budget voor klimaatvriendelijke maatregelen. Als dat niet volledig gebruikt is, zullen we met het overschot bomen aanplanten”
Opvallend zijn de intenties om de klimaatverandering aan te pakken. “We nemen het engagement om tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens 40 procent te verminderen en willen asfalt en beton vervangen door bomen, bos en groen in de stad. We voeren ook de Klimaatfactor in. Bouwprojecten en openbare werken krijgen een extra budget van tien procent om bijkomende energiebesparende en klimaatvriendelijke maatregelen uit te voeren. Als er na de uitvoering een financieel overschot is, zullen we daar extra bomen mee aanplanten.”
Alternatief voor zaal ISO
Verder wordt er ook gestart met het fietsdeelsysteem Blue-bike aan het station en komt er een premiesysteem voor de aankoop van (elektrische) fietsen voor medewerkers van Izegemse bedrijven. “We willen er ook voor ijveren op het op- en afrittencomplex van de E403 langs de Noordkaai zo snel mogelijk her in te richten.”
“Het kasteel Wolvenhof moet zo snel mogelijk gerestaureerd worden en ruimte bieden aan rustige horeca”
Op het domein Wallemote-Wolvenhof plaatst de stad zelf een openbaar toilet. “En we dringen bij de provincie ook aan op een zo snel mogelijk restauratie van het kasteel Wolvenhof, met rustige horeca als nieuwe invulling.” Zaal ISO moet vervangen worden door een nieuwe en multifunctionele evenementenhal. “Een locatie is er nog niet. Dat moet een studie uitwijzen.”
Ook een van de stokpaardjes van burgemeester Bert Maertens moet de komende jaren realiteit worden: de watertaxi op het kanaal Roeselare-Leie. “Dit kan de druk op onze invalswegen fel verminderen”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier