Tot nu toe bleef West-Vlaanderen wat achter in het verhaal van de vrijwillige gemeentefusies, maar nu hebben we toch ook onze eerste hit beet: Wingene, Pittem en Meulebeke.
De drie gemeenten zijn aan aftastende gesprekken bezig om tot één gemeente te komen. Niet dat ze gehaast zijn, want een fusie zou nog niet voor 2019 zijn. De drie wijze burgervaders denken eerder aan 2024. Want het zou wel eens kunnen dat gemeentefusies dan verplicht zullen worden (al is dat helemaal nog niet zeker), en met een onderling akkoord op zak hopen ze dan zelf nog een vinger in de pap te zullen hebben. Lees: niet gedwongen te worden tot een fusie met Tielt, de stad waar ze alle drie aan grenzen maar niet zo van houden. Al zou het hier dan wel om een gemeente gaan die met ruim 31.000 inwoners anderhalf keer en met 132 vierkante kilometer dubbel zo groot is als Tielt. Naast hun landelijke karakter hebben de drie gemeenten ook hun CD&V-hegemonie gemeen, en het is uiteráárd de bedoeling dat dit in de nieuwe entiteit zo blijft.
Ook andere landelijke gemeenten zouden elkaar nu wel eens snel kunnen vinden in hun afkeer voor de stad
Maar ook objectief gezien is het niet zo gek dat deze drie gemeenten zouden samenvloeien. In de grote studie die de KU Leuven en Vives drie jaar geleden publiceerden over een nieuwe fusieronde in Vlaanderen, worden ze ook aan elkaar gelinkt… maar dan wél met Tielt erbij. En ergens is dat toch logisch ook : de stad heeft met zijn scholen, ziekenhuis, station, winkel- en horecacentrum… toch altijd al een aantrekkende dynamiek gehad en je raakt er doorgaans nog redelijk ordentelijk met het openbaar vervoer ook. Waarom je dan afkeren van die stad en hem isoleren ? Wat de steden op termijn ook veroordeelt tot de bedelstaf, want ze hebben door hun centrumfunctie nu eenmaal meer kosten. En als ze niemand vinden om met hen mee te doen, lopen ze ook de Vlaamse bonus van 500 euro schuldvermindering per inwoner mis.
Het is niet denkbeeldig dat andere West-Vlaamse landelijke gemeenten elkaar ook zullen beginnen vinden in hun afkeer voor de stad, en dan zou de doos van Pandora wel eens écht kunnen opengaan. Er zijn immers heel weinig spelregels bepaald voor de vrijwillige fusies. Objectieve maatstaven zijn niet aan de orde en wie het eerst komt, zal de beste kaarten binnenhalen. Wat voor landschap staat ons te wachten als niemand ingrijpt… ?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier