Op de sporthal van GBS De Bever in de Engelstraat komen 73 zonnepanelen te liggen. Het is de eerste keer dat de gemeente investeert in zo’n grote installatie. De kostprijs van het project bedraagt 35.100 euro.
Op het dak van de sporthal van de gemeentelijke basisschool De Bever in de Engelstraat komen 73 zonnepanelen te liggen. Dat bevestigt schepen van Onderwijs Celesta Muylle (W.I.T.). “We willen met de gemeente inzetten op duurzame energie“, aldus de schepen. “Deze investering is een primeur voor het beleid in Ichtegem, dat grote installaties oorspronkelijk wilde vermijden. Die beslissing hebben we nu herroepen. Het dak van De Bever is gunstig gelegen en leent zich er toe om 73 zonnepanelen te plaatsen.”
Op die manier zet Ichtegem ook een grote stap om het burgemeestersconvenant te halen. Hierbij engageren gemeenten zich om tegen 2020 de CO²-uitstoot op hun grondgebied met twintig procent te verminderen. Verder strijkt de gemeente door dergelijke omvangrijke installatie ook groenestroomcertificaten op.
Terugverdientijd van zes jaar
“De kostprijs voor de zonnepanelen bedraagt 35.100 euro en wordt volledig door de gemeente zelf gefinancierd“, zegt schepen Celesta Muylle. Een grote kost, maar het gemeentebestuur schat de terugverdientijd op zes jaar. “Verder is het ook mooi dat we dit project kunnen waarmaken op het dak van een school. De jeugd is namelijk zeer actief bezig met het milieu en het klimaat”, aldus de schepen. En dat bekrachtigt directeur van GBS De Bever, Rik Bernaert. “In de klassen zijn er uitgebreid lessen besteed aan het klimaatvraagstuk. Op Dikketruiendag stonden de kinderen buiten met zelfgemaakte spandoeken om aan te geven dat er duurzamer moet worden omgesprongen met het milieu.”
De gemeenteschool was zelf geen vragende partij voor de plaatsing van zonnepanelen, maar is wel zeer tevreden. “We zijn tevreden dat de gemeente voor onze school kiest. De energiefactuur zal hierdoor drastisch verminderen“, zegt Rik Bernaert. “Ze weten ook dat onze school zeer groen-minded is. Toen we de speelplaats vernieuwden, hebben we ook gekozen voor meer groen. Verder proberen we zo weinig mogelijk energie te verspillen. Nu de krokusvakantie begint, zetten we alle radiatoren op vriestemperatuur. We vragen ook altijd om alle deuren dicht te doen. Zo gaat er geen warmte verloren.”
Nieuwe leslokalen
Wanneer de panelen geplaatst worden, is nog niet beslist. Naast de zonnepanelen gaat de gemeente ook investeren in nieuwe leslokalen. De vier oudste lokalen, die zich aan de straatkant bevinden, zullen in de zomervakantie volledig vernieuwd worden. De werken gaan gepaard met noodzakelijke vernieuwingswerken aan die rioleringen die onder de lokalen lopen. Ook in GBS De Mozaïek in de Westkerkestraat in Eernegem zullen opfriswerken gebeuren. Daar krijgen de leslokalen op de eerste verdieping een nieuwe verflaag.
(Tom Rutsaert en Rudi Ilegems)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier