Hoe het parlement een hondenhotel werd: Felix De Clerck maakt opmerkelijke carrièreswitch

Felix De Clerck (35), CD&V’er en zoon van voormalig Kortrijks burgemeester Stefaan De Clerck, heeft er een pittige tijd op zitten. Hij raakte vorig jaar verkozen in de Zwevegemse gemeenteraad, maar gaf dat zitje op om in zijn ouderlijke huis in Kortrijk te komen wonen. Een plek in het Vlaams Parlement was op 26 mei onhaalbaar, waardoor hij al een goed jaar werkloos is. Daarbovenop bleken zowel zijn mama als zijn jongste zoon ernstig ziek. Maar hij is er de man niet naar om zijn hoofd te laten hangen. Vandaag heeft hij een nieuw doel voor ogen: het openen van…. een hondenhotel.

Felix De Clerck met zijn vrouw Bieke Blauwblomme en hun drie kinderen Otis, Marcus en Rosie. © AN

Eind januari stopte Felix De Clerck na vier jaar als algemeen directeur van het Kunstenpunt van de Vlaamse Gemeenschap. Hij besloot om de CD&V-lijst voor het Vlaams Parlement te duwen. “Ik wilde mij volledig kunnen focussen op de verkiezingen”, vertelt hij. “Maar het was een sprong in het diepe. Als ik niet verkozen zou raken, dan was ik met onmiddellijke ingang werkloos.” Helaas voor hem kwam hij op 26 mei zo’n 2.000 stemmen te kort voor een zitje in het parlement. “Dat is heel heftig. Je smijt je daar volledig in en dan wordt het helemaal niks. Daar moest ik zowel mentaal als fysiek even van bekomen. Ik ben vrij snel opnieuw op zoek gegaan naar werk, maar tot nu toe zonder succes. Al moet ik toegeven dat het feit dat ik niet elke dag tot een gat in de nacht aan het werk was, ons gezin heel goed uitkwam dit jaar.”

Ziekte in familie

Felix is getrouwd met Bieke Blauwblomme (35), samen hebben ze een drie kindjes, Otis (5), Rosie (3) en Marcus (1). Die laatste werd vlak na zijn geboorte getroffen door de ziekte van Kawasaki. Een uiterst zeldzame aandoening die naar schatting 15 op 100.000 kinderen treft. De jongen werd begin dit jaar gelukkig opnieuw gezond verklaard, maar daar eindigden de lange uren in het ziekenhuis niet voor de familie De Clerck. De mama van Felix, Mine De Jaegere (59) strijdt tegen kanker. De vrouw van Kortrijks ereburgemeester Stefaan De Clerck is mama van vijf kinderen en ondertussen ook oma van vijftien kleinkinderen. “Ik ben blij dat ik het afgelopen jaar de tijd heb kunnen nemen om bij haar te zijn”, zegt Felix. “Op dit moment gaat het iets beter. Vrijdag weten we of haar nieuwe behandeling aanslaat, we zijn hoopvol.”

“Een jaartje huisman zijn heeft mij veel deugd gedaan”, gaat hij verder. “Ik heb afstand kunnen nemen van alles. Kunnen uitzoeken wie ik ben en wat ik wil. En zo een ménage runnen, de was en de plas doen, dat ging mij goed af. (lacht) Al moet ik eerlijk toegeven dat ik na een jaar focussen op Pokémon-kaarten en strijkparels wel toe ben aan een job met meer intellectuele uitdagingen“, grapt hij. Werken in de politiek is zeker niet uitgesloten. “Ik ben nog heel actief achter de schermen bij CD&V en wil in de toekomst graag een meer zichtbare rol vervullen binnen de partij, dat steek ik niet onder stoelen of banken. We kunnen met CD&V absoluut nog niet op onze lauweren rusten, ook niet in Kortrijk. We moeten meer zelf zaken op de agenda durven zetten in plaats van alleen te reageren op voorstellen van anderen.”

Felix' hond Castro inspireerde hem om zijn droom na te jagen: een eigen hondenhotel openen.
Felix’ hond Castro inspireerde hem om zijn droom na te jagen: een eigen hondenhotel openen.© gf

“Kortrijk lijkt vandaag meer op een Instagram-versie van een stad. Alles moet groter en beter, niets heeft nog diepgang. Kijk maar naar ons cultuurbeleid. We moeten en zullen Culturele Hoofdstad van Europa worden in 2030, enkel dat telt nog. Terwijl we veel meer zouden moeten inzetten op ondersteuning van onze lokale initiatieven. Begrijp mij niet verkeerd. Ik heb veel respect voor onze lokale politici en werk graag met hen samen. Denk maar aan mijn generatiegenoten David Wemel (Groen), Maxim Veys (SP.A) en Axel Weydts (SP.A). We moeten gewoon meer aan datzelfde zeel durven trekken.”

Op zoek naar pand

Naast zijn activiteiten bij CD&V is Felix terug volop op zoek naar werk. “Ik wil aan de slag in een compleet andere sector”, bekent hij. “Je moet het jezelf niet te gemakkelijk maken en ik wil zien wat ik waard ben buiten mijn comfortzone. Al blijf ik ook kritisch, ik neem (nog) niet elke job aan. Ik solliciteerde al meerder keren, en die afwijzingen hakken er toch elke keer weer stevig in.”

Daarom werkt Felix ondertussen ook aan zijn grote droom. Zijn eigen hond, Castro (11) inspireerde hem om een hondenhotel te starten. “Binnenkort begin ik met een opleiding aan Syntra West”, vertelt Felix. “We kijken ook uit naar geschikte panden, maar dat is niet simpel aangezien die in Kortrijk moeten liggen. Als ik me verkiesbaar wil stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2024, moet ik immers in Kortrijk blijven wonen. Daarnaast wil ik ook inzetten op therapie voor honden die moeten revalideren of al aan dagje ouder zijn, zoals onze Castro. Daar ben ik nog wel even zoet mee“, besluit hij met de glimlach.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.