Heuvellandse oppositie verlaat de zaal na weigering om fraude-onderzoek openbaar te bespreken

De voltallige oppositie stapte op nadat er toch geen gesprek mogelijk bleek over het openbaar bespreken van het fraude-onderzoek. © Eric Flamand
Jos Remaut

CD&V en N-VA hadden allebei een schriftelijke vraag ingediend over het rapport van Audit Vlaanderen naar aanleiding van een forensisch fraude-onderzoek dat werd uitgevoerd in Heuvelland. Maar tot hun verbijstering kondigde voorzitter Marjan Rouseré voor de bespreking van die vragen aan dat de zitting gesloten werd en de bespreking zou plaatsvinden in geheime zitting. Op de vraag naar het waarom zei de voorzitter : ‘Omdat ik het zo beslist heb’.

“We vernamen van Audit Vlaanderen dat het rapport daaromtrent op 29 augustus al werd overgemaakt aan de voorzitter van de gemeenteraad”, stelt fractieleider Ivo Fonteyne van N-VA. “Alhoewel dat wettelijk verplicht is, kregen wij als raadslid nog geen inzage in dit rapport. En aangezien we toch bezorgd en ongerust zijn over de resultaten van dat onderzoek, in het belang van iedereen, vragen wij ons af waarom dit niet op de gemeenteraad van vanavond was geagendeerd.”

“Het gaat hier om een grondig onderzoek naar mogelijke fraude binnen het lokaal bestuur van Heuvelland”, vult Nathan Duhayon van CD&V aan. “Dit zijn ernstige onderzoeken. Dat de voorzitter van de gemeenteraad weigert om het rapport over te maken aan de voltallige gemeenteraad, is hallucinant en in strijd met de wet. Wij hebben recht op inzage in de eindconclusies, want het onderzoek moet de waarheid over mogelijke fraude in Heuvelland objectief aan het licht brengen.”

“De burger heeft het recht dit te weten”

“Het is heel zorgwekkend dat het gemeentebestuur weigert dit rapport te bespreken in de gemeenteraad. We stelden een aantal algemene vragen, die behandeld moesten worden in openbare zitting. Het heeft voor ons geen zin om dit achter gesloten deuren te bespreken. De burger heeft het recht om hier meer over te weten. Bovendien kan het openbaar maken van de conclusies juist verhelderend werken. Als er zwart op wit staat dat er geen sprake is van fraude, waarom wordt de informatie dan niet gedeeld met alle gemeenteraadsleden? Of staan er zaken in het rapport die het daglicht niet mogen zien voor de verkiezingen? We eisen volledige inzage in het rapport.”

En daar draait het natuurlijk allemaal om : de intentie van de meerderheid om dit over de verkiezingen te tillen. Want zelfs al komt er hierover een klacht en is de uitkomst dat het toch in openbare zitting moet, dan nog is de eerstvolgende gemeenteraad pas na de verkiezingen.

Burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) argumenteert dat het niet verstandig is om nu zaken te gaan bespreken die te maken hebben met de kwestie rond de vorige algemeen directeur Jef Huyghe (die in maart jl.werd ontslagen en daarvoor al een aantal procedures tegen het gemeentebestuur opstartte, nvdr.), nu de man zelf kandidaat is bij de komende verkiezingen. “Alles over een audit en de zaken van Jef Huyghe moet wettelijk verplicht in gesloten zitting behandeld worden, daar kan niet over gediscussieerd worden. Wij zijn met Audit Vlaanderen overeengekomen dat zij op 28 oktober naar Heuvelland zullen komen om uitgebreid tekst en uitleg te geven.”

Hier heeft Nathan Duhayon geen vrede mee. “Voor ons staat dit los van het dossier van voormalig algemeen directeur Jef Huyghe. Hoewel burgemeester De Meyer de twee zaken wil koppelen, is Audit Vlaanderen een onafhankelijke en degelijke instantie, die grondig te werk gaat bij vermoedens van fraude in een gemeente. Audit Vlaanderen doet trouwens altijd een vooronderzoek dat nagaat of de informatie betrouwbaar is en of het aangewezen is om een forensische audit op te starten.”

Wanneer dan wel ?

Dé vraag blijft wanneer de gemeenteraadsleden het rapport dan wel in handen zullen krijgen. Niet voor 28 oktober ? Een concrete datum wil de burgemeester niet geven, maar hij bevestigt wel dat het voor 28 oktober zal zijn. De oppositie overweegt momenteel om haar inzagerecht eventueel via de provinciegouverneur af te dwingen.

Eén iets is alvast duidelijk : hoe graag de burgemeester en zijn meerderheid ook zouden willen van niet : dit is nu echt wel een verkiezingsthema geworden. Tenzij er voor 13 oktober toch nog klaarheid zou worden geschapen en er helemaal niets aan de hand blijkt…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier