Goednieuwsshow of verkiezingsstunt? Belastingen in Oudenburg naar omlaag

Redactie KW

Na het goede nieuws voor de inwoners van Roksem die na jaren aankaarten een busverbinding naar Oudenburg en Oostende krijgen, kondigen schepen van Financiën Myriam Maes en burgemeester Ignace Dereeper nu de verlaging van de belastingen aan.

De nieuwe tarieven worden volgend jaar toegepast.

Het tarief op de aanvullende personenbelasting daalt vanaf het aanslagjaar 2018 van 8 procent naar 7,7 procent. Voor alleenstaanden gaat de algemene gemeentebelasting van 110 euro naar 100 euro, voor het sociaal tarief alleenstaanden van 80 naar 70 euro. Voor gezinnen blijft het bedrag 110 euro per jaar.

Minder goed nieuws is er dan weer voor de huiseigenaars: door de overheveling van bevoegdheden van provincie naar de Vlaamse overheid stijgt de Vlaamse basisheffing vanaf het aanslagjaar 2018. Het kadastraal inkomen gaat van 2,5 procent naar 3,97 procent.

Stadsschuld verminderd met een derde

“Door de vele besparingen tijdens deze legislatuur is de stadsschuld met een derde verminderd. We zijn in 2013 gestart met een schuld van 16 miljoen euro en die bedraagt nu nog ongeveer 9 miljoen euro”, legt schepen Myriam Maes uit. “Er is bespaard op straatverlichting, recepties, geschenken en het gratis busvervoer is afgeschaft. Samen voor een bedrag van 75.000 euro. “Ook zijn we tevreden dat de kerkbesturen in ons verhaal zijn meegegaan en hun uitgaven beperkt hebben. Ja, wij zijn een bescheiden meerderheid en kunnen nu een stukje teruggeven aan de burgers die toch jaarlijks 25 euro zullen besparen. Voor de stad zal dit 115.000 euro minder inkomsten betekenen”, aldus de schepen van Financiën.

Geen stunt

“En neen, dit is geen verkiezingsstunt”, stellen Myriam Maes en Ignace Dereeper. “Als wie na ons komt, de belastingen weer verhoogt, dan is dat ongetwijfeld politieke zelfmoord“, zegt Myriam Maes.

“Wat ook nog belangrijk is, is dat alle werken die op stapel staan integraal in het budget zijn opgenomen. Alleen enkele grote projecten zijn doorgeschoven”, verduidelijkt burgemeester Dereeper nog.

“Wat de Abdijhoeve betreft: dit is een moeilijk dossier. We wachten op de adviezen van Erfgoed Vlaanderen, want de renovatie van het beschermde gedeelte en de afbraak en bouw van het nieuwe stuk moeten samen worden aangevraagd. Hopelijk is er in de eerste helft van 2018 een overeenkomst met Erfgoed Vlaanderen”, besluit de burgervader, samen met schepen Myriam Maes nog altijd heel overtuigd dat de aankoop van de Abdijhoeve door de stad een heel goede zaak is.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier