Zoals de meeste steden en gemeenten vonden de Veurnse gemeenteraadszittingen de voorbije weken digitaal plaats. Fysiek vergaderen in de raadzaal van De Seylsteen kon niet omdat daar geen veilige sociale afstand kon gegarandeerd worden. Deze week werd voor het eerst weer een fysieke zitting georganiseerd in zaal Furnevent. Het voornaamste agendapunt was de goedkeuring van het relanceplan.
Het was even wennen om te vergaderen met telkens 1,5 meter afstand tussen ieder raadslid. Voor wie veel aan het woord kwam, moesten de stembanden even extra gesmeerd worden. Burgemeester Peter Roose vatte nog eens het uitgebreide economische relanceplan samen ter voorbereiding van de post-coronaperiode en om de economische terugslag in Veurne te beperken.
“Het relanceplan is opgedeeld in een aantal pijlers, met een aantal initiatieven op korte termijn, maar het zal ook een operatie op langere termijn zijn. In samenwerking met handelaarsvereniging Toe Koer zullen we de lokale consumptie aanmoedigen met de Altegoare-bon van 15 euro die elke Veurnaar krijgt en kan spenderen bij de lokale ondernemers. Zo krijgen die onmiddellijk wat financiële ademruimte. De stad investeert hierin 180.000 euro, maar dit zorgt voor een return van zo’n 900.000 euro bij de lokale middenstand”, klinkt het.
Leegstaande winkelpanden
“Er volgen nog projecten, waarbij we onder meer leegstaande winkelpanden opnieuw in de markt zullen zetten en via een etalagewedstrijd willen we onze winkelstraten meer uitstraling geven. Veurne zal ook een aantal belastingen en retributies in 2020 niet of slechts gedeeltelijk innen. Belangrijk is dat we onze sterke toeristische troeven goed uitspelen. Daarvoor hebben we een toeristische werkgroep ingeschakeld die onder meer ons fietstoerisme extra in de kijker zal zetten, die alles zal evalueren en indien nodig bijsturen”, aldus de burgemeester.
“We zullen extra aandacht besteden aan het ondersteunen van onze kwetsbare burgers en onze verenigingen. De coronacrisis heeft ons doen beseffen dat een aantrekkelijke openbare ruimte, groene wandel- en fietsroutes noodzakelijk zijn. Dat heeft Veurne allemaal, maar we zullen nog een tandje bijsteken met de tweede fase van het Vaubanpark, het Suikerpark en extra groene ruimte in het kader van de afbakening van het kleinstedelijk gebied. Op het investeringsprogramma staan ook de aanleg van meerdere gescheiden fietspaden langs belangrijke assen en het onderhoud van de vele plattelandswegen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier