Het gemeentebestuur start een actie tegen eenzaamheid bij alleenstaande 75-plussers. Het bestuur gaat daarbij alle alleenstaande 75-plussers een vrijetijdspakket overhandigen. In het pakket steekt ook alle nodige info over het lokaal dienstencentrum.
Schepen van Zorg en Welzijn Nathalie Depuydt (Open VLD) hoopt dat de info voor een deel van hen een opstapje kan zijn om na corona kennis te maken het dienstencentrum. Het gemeentebestuur ondernam eerder al een gelijkaardige actie voor kinderen uit de lagere school en plant ook een actie naar jongeren toe.
De actie tegen eenzaamheid bij 75-plussers is het gevolg van de maaltijdbedeling die de medewerkers van het dienstencentrum doen nu het centrum wegens corona gesloten is.
“Het Roeselaarse zorgbedrijf Motena zorgt voor maaltijden nu het dienstencentrum dicht is”, legt zorg- en welzijnsschepen Nathalie Depuydt (Open VLD uit). “De bedeling gebeurt ook door Motena, maar twee keer per week nemen Aline en Kelly van het lokaal dienstencentrum het over. Zij stellen vast dat veel mensen zich vervelen. De klusjes die ze aanvankelijk tijdens de eerste lockdown konden uitvoeren, zijn op. Er is het slechte weer waardoor ze minder of niet buiten kunnen en ze zijn ook de televisie beu.”
“Veel mensen voelen zich ook eenzaam en het is in deze coronatijden zeker niet zo dat je in kansarmoede moet zitten om eenzaam te zijn. Daaruit groeide het idee om een vrijetijdspakket samen te stellen voor alle alleenstaande 75-plussers in de gemeente.”
Reactie op vraag oppositie
“Er zijn in totaal 660 alleenstaande 75-plussers in groot-Staden. Als we mensen die in gemeenschap leven
“Daarnaast gaan we met de actie ook in op een vraag van de oppositie. Die stelde de vraag wat we in een gemeente als Staden kunnen doen bij vereenzaming. Onze actie kadert ook daarin.”
“Concreet gaan we een vrijetijdspakket samenstellen met daarin een puzzel met foto’s van onze gemeente, een kruiswoordraadselboek met een balpen van de gemeente Staden, een kleurboek voor volwassenen met potloden, een bloempotje met zaadjes en aarde en een toegangscode om een maand lang gratis online een tijdschrift te lezen.”
“In het pakket zit ook alle nodige informatie die voor onze alleenstaande 75-plussers interessant kan zijn, net als alle mogelijke info over lokaal dienstencentrum ’t Scharnier”, aldus de schepen. “Het kan voor velen van hen een opstapje zijn, een eerste kennismaking, om na de coronaperiode eens langs te komen in ’t Scharnier of deel te nemen aan onze activiteiten. Overigens is het geen verplichting om in het dienstencentrum deel te nemen aan activiteiten. Je bent er ook welkom voor een babbel bij een koffie of om er bijvoorbeeld naar de koers te kijken.”
“De pakketten zullen door Aline, Kelly en de stagiaire van het dienstencentrum persoonlijk bij de 75-plussers afgeleverd worden”, weet de schepen nog. “Ook ik ga pakketten thuis bij de mensen afleveren. We willen het signaal geven dat we hen niet vergeten zijn.”
Signaal naar ouderen toe
De gemeente is met de actie voor 75-plussers overigens niet aan het proefstuk toe in deze coronatijden. “Eerder hebben we met de burgemeester en de schepenen een belronde naar alle 75-plussers georganiseerd”, gaat schepen Depuydt verder. “Ook dit was als signaal bedoeld dat we hen niet vergeten waren. De meesten waren toen heel blij met ons telefoontje.”
“Verder hebben we tijdens de eerste lockdown ook al een vrijetijdspakket samengesteld voor kleuters en kinderen uit alle plaatselijke scholen die een link hadden met de dienst welzijn. Daarnaast kon ook de school aangeven welk kind dergelijk pakketje kon gebruiken. Momenteel zijn we ook aan het kijken om een actie op poten te zetten voor de 13- tot 21-jarigen. Iedereen heeft immers sociale honger.”
(CB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier