Een economische crisis lonkt om de hoek en tot in de kleinste vertakkingen van de maatschappij worden de bankrekeningen nauwlettend in de gaten gehouden. Ook het stadsbestuur trekt de broeksriem aan, nadat onvoorziene en onverwachte kosten aan de voordeur kwamen kloppen. “We handelen als een goede huisvader en gaan dus niet sleutelen aan de investeringen of de belastingen”, verzekert burgemeester Eddy Lust (Open VLD).
17,3 miljoen euro, dat is het duizelingwekkende bedrag dat het stadsbestuur extra mag ophoesten. Personeelskosten die de indexering volgen, energiekosten die de pan uitswingen en de algemene werkingskosten die blijven stijgen? De beleidsmakers kregen een potige rekenoefening voorgeschoteld, maar konden vooralsnog het schip op koers houden. “Vijf indexeringen die op zich al goed zijn voor een stijging van meer dan 10 miljoen euro en een energiebudget dat ruimschoots de 6 miljoen euro overstijgt: dat is de actuele realiteit waarmee we geconfronteerd werden”, klonk het in een verklaring van de burgervader. “De wereldeconomische inslagen hebben dus ook hun impact op lokaal en gemeentelijk niveau.”
Meerjarenplan
Met de impact voor de grensstad wordt meteen verwezen naar het ambitieuze meerjarenplan, dat aan het begin van de legislatuur naar voren werd geschoven. Het plan, dat van Menen een cruciale schakel in de regio moest maken, blijft echter ongewijzigd. “We namen tijdig onze voorzorgen en zorgden ervoor dat ons huiswerk steeds werd gemaakt”, werd verduidelijkt. “Een bewuste keuze voor LED-verlichting, het plaatsen van zonnepanelen of het bijsturen van de verwarming in de openbare ruimtes? Het zijn zaken die ervoor hebben gezorgd dat we de rekening niet aan de bevolking moeten presenteren. De investeringen die werden voorzien in ons meerjarenplan blijven ook overeind, alleen gaan we de planning opnieuw bekijken. Data gaan goed doordacht worden gekozen, zodat we niet teveel druk steken op de stadsfinanciën. De heraanleg van de Grote Markt wordt bijvoorbeeld niet geschrapt maar verplaatst naar een later moment, zodat die meteen met de aanleg van het warmtenet kan worden gekoppeld. Combineer dit met enkele meevallers, zoals een hoger belastingsinkomen dankzij de indexaties en extra tegemoetkomingen van Vlaanderen en je krijgt een verhaal dat controleerbaar blijft.”
Geen verhoging van de belastingen dus en ook van naakte ontslagen is geen sprake, al zal het personeelsbestand er wel anders gaan uitzien. “Personeelsleden die op pensioen vertrekken worden niet automatisch vervangen, wat eveneens een besparing zal opleveren. We gaan resoluut voor een optimalisatieoefening.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier