Op de agenda van de gemeenteraad van 25 april stond het aangekondigd als Masterplan, de oppositie noemde het ‘een vodje papier zonder omkadering’. De dorpskernvernieuwing van deelgemeente Ichtegem zorgde dan ook voor een geanimeerde discussie tijdens de voorbije zitting.
De Ichtegemse gemeenteraad gaf op 25 april groen licht aan het masterplan voor de dorpskernvernieuwing van Ichtegem. Daarmee wordt één van de belangrijkste speerpunten uit het meerjarenplan van het lokaal bestuur in de steigers gezet en zal de dorpskern van Ichtegem de komende jaren omgetoverd worden tot een groene long, mét behoud van voldoende parkeerplaatsen en evenementengelegenheid.
Twee visies
In zijn inleiding schetste burgemeester Lieven Cobbaert (Liberaal 2018) het traject dat doorlopen werd, gaande van het indienen van ideeën door de inwoners over de participatiesessies tot de opdracht aan Landschapsarchitectenbureau Andy Malengier en Studiebureau Jonckheere om twee visies uit te tekenen op basis van de input die uit het participatief traject is gekomen: één visie focuste op vergroening, de andere op het behoud van parkeerplaatsen.
“Deze twee visies werden voorgesteld in het najaar van 2022 en hadden nagenoeg evenveel draagkracht van de Ichtegemse bevolking. In 2023 gingen we dan ook op zoek naar een oplossing om aan alle noden en bezorgdheden van de Ichtegemnaar tegemoet te komen”, verduidelijkte de burgemeester. “Het huidige masterplan is een compromis dat ook het nieuwe Dorpshuis op het Bruwierplein in de dorpskernvernieuwing betrekt, waardoor we tot één verhaal kunnen komen. Dit is een unicum in Ichtegem, waarbij twee aparte projecten tot één geheel worden versmolten”, aldus nog Cobbaert.
Groene long
In het voorliggende plan wordt gekozen voor gecentraliseerde vergroening waarbij de markt en de omgeving rond het KSA-heem omgevormd worden tot een groene long in het centrum van de gemeente. Daarnaast wordt in het plan ook rekening gehouden met de standplaatsen van de kermisattracties en met de bouw van een materiaallokaal voor de KSA.
Er is ook voldoende ruimte voorzien voor zowel lang parkeren als (kort) langsparkeren ten behoeve van de handelszaken, en er komt een extra parking met fietsenstalling rechtover feestzaal ’t Wit Paard. Door de ligging is deze parking ook handig voor zowel bezoekers van het Dorpshuis als voor mensen die in het centrum moeten zijn.
Verder voorziet het plan ook in de verwijdering van de middengeleiders op het punt dat de Koekelarestraat/Engelstraat met de Arthur Coussensstraat verbindt, wat zou moeten zorgen voor een veiligere verkeerssituatie, bredere voetpaden en ook extra terrasruimte voor de horecazaken.
Wandeling met beelden
“In de komende weken kan de Ichtegemnaar alvast kennis maken met de inhoud van het masterplan. Daartoe werden vanaf vrijdagmiddag 26 april verschillende waarheidsgetrouwe beelden in het dorpscentrum geplaatst, zodat je als het ware een wandeling kan maken door het dorp van de toekomst. Ook via ons participatieplatform www.ichtegeminspireert.be blijven we informatie en updates ter beschikking stellen”, voegde Lieven Cobbaert toe.
‘Dikke vette nul’
Nadat de oppositie bij monde van de fractievoorzitters liet weten dat ze toch wat op hun honger bleven zitten, het voorliggende plan als matig beschouwden en onder meer de verbetering van de verkeersveiligheid zwaar in twijfel trokken, begon voormalig burgemeester Karl Bonny (cd&v) het plan te fileren. Misschien is dat zelfs te zwak uitgedrukt, want hij maakte het project zowat met de grond gelijk, noemde het geen masterplan, maar een vodje papier, een tekeningetje zonder visie en gaf het een dikke vette nul op tien.
Zoals wel vaker gebeurt waren meerderheid en oppositie voor het grootste deel doof voor elkaars argumenten, maar de aanwezige toeschouwers (en de thuiskijkers) werden wel vergast op een geanimeerde zitting.
Het plan werd uiteindelijk door de meerderheid goedgekeurd, cd&v stemde tegen en Vooruit en Vlaams Belang onthielden zich.
In de loop van de maand mei zullen de werken aan het nieuwe Dorpshuis van start gaan.
Wordt ongetwijfeld vervolgd…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier