#DURFTEVRAGEN (5) : Mag KW.be deelnemen aan de verkiezingen?

Redactie KW

Wat moet er daarvoor gebeuren en met welke naam mogen we dan opkomen?

Stel, we zijn van oordeel dat de huidige politici er maar een zootje van maken en we hebben het gevoel dat we dat zelf een pak beter zouden aanpakken. Of we willen gewoon héél graag eens in zo’n ogenschijnlijk bijzonder comfortabele zetel van het Vlaamse Parlement of de Kamer gaan zitten, maar we willen niet wachten op een opendeurdag. Dan lijkt de beste optie : zelf verkozen raken. Strak plan, maar wat moeten we daarvoor doen? Kunnen we van KW.be een eigen partij gaan maken en stemmen gaan ronselen?

Voorwaarden

Eerst en vooral moeten wij (maar ook u als u het zou overwegen) voldoen aan een aantal voorwaarden. Wie kandidaat wil zijn voor het Vlaams Parlement, moet op de dag van de verkiezingen Belg zijn, 18 jaar oud zijn en een woonplaats hebben in het Vlaamse of het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Je mag ook het ‘recht om verkozen te worden’ niet verloren hebben, bijvoorbeeld na een misdrijf of na schorsing van het ‘recht om te stemmen’.

Da’s goed, want wij voldoen aan al die voorwaarden en de kans is groot dat dit voor u ook zo is! Mogen we nu onze affiches gaan plakken? Toch nog even geduld. Een partij kan je vrij vlot oprichten, da’s gewoon een vereniging op een vzw, maar wie een lijst wil neerleggen voor bijvoorbeeld de Kamer, moet een voordracht kunnen voorleggen die ofwel ondertekend is door 200 tot 500 kiezers (naargelang de kieskring), òf door minstens drie aftredende leden van de Kamer. Nu, dat kan geen probleem zijn, want we hebben heel wat lezers die dat vast willen doen én we kennen wel enkele sympathieke politici die vermoedelijk graag hun handtekening zouden zetten.

Lijst Bart De Wever?

Als we tienduizenden kiezers willen overtuigen, dan gaan we natuurlijk een goeie naam voor onze partij, onze lijst nodig hebben. Maar kan je om het even welke naam aan je partij geven? Mogen we als KW.be op een lijst gaan staan? Of kunnen we bijvoorbeeld wat rekenen op de goedgelovigheid van de kiezer en opkomen met lijst ‘Bart De Wever’ of ‘CVP’, dat de laatste jaren toch niet meer gebruikt wordt? Zo eenvoudig zal dat dus niet gaan, legt Koen Schuyten van Binnenlandse Zaken uit. “De partijen die een vertegenwoordiger hebben in één van de parlementen (Europa – Federaal – Gewesten en gemeenschappen) kunnen het gebruik van bepaalde logo’s of letterwoorden die in het verleden gebruikt werden, weigeren. CD&V gaat bijvoorbeeld vragen om CVP te verbieden. Deze verboden logo’s zullen op 18 maart gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad.”

Voor de rest staat het je vrij om een logo en letterwoord te kiezen. “Het bestaat uit maximum 18 karakters”, aldus Koen Schuyten. “Een logo mag wel geen verwarring of misleiding geven, of iemand anders naam gebruiken. Dus ‘Bart De Wever’ gebruiken zonder zijn toestemming kan niet. ‘CD en V’ zal ook niet kunnen.

Lijst Chocoladetaart

Best niet mikken op (verwarring met) bestaande partijen of personen dus. Kunnen we dan de ludieke kaart trekken, zoals ‘Banaan’ dat ooit deed, en gaan voor een grappige of onnozele naam? We dachten bijvoorbeeld aan ‘Chocoladetaart’, ‘Stem hier op’ of ‘De Zakkenvullers’. “Dat kan”, vernemen we van Koen Schuyten. “Zolang het uit maximum 18 karakters bestaat én het kieshoofdbureau uw logo of letterwoord aanvaardt .”

Duimen dat we dat kieshoofdbureau op een goeie dag treffen dus, als we willen dat ze wat soepel zijn voor een of andere grappige partijnaam. En als u ons nu wil excuseren, we hebben dringend een partijprogramma op te stellen!

(FV)

>> Alle voorwaarden eens in detail bekijken? : http://www.ibz.rrn.fgov.be/index.php?id=3448&L=1#Kamer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier