De Panne 2013/2018: weinig wissels in jongste raad

De gemeenteraad in 2013. Bovenste rij (vlnr.): Serge Van Damme, Marc Bossuyt, Veerle Van Ackere, Laurent Boudolf, Stéphanie Tybaert. Derde rij: Pol George, Mieke Logier, Michèle Vandermeeren, Martine Linthout, Roland Florizoone, Eric Vanhee. Tweede rij: Willy Liefhooghe, Bruno Dequeecker, Manu Rossey, Ann Vanheste, Frans Buyse. Eerste rij: Bram Degrieck, Arne Debaeke, Ann Woestijn, Nadia Gerry, Christophe Delrive, Johan Blieck. (Foto MVO)
Redactie KW

De voorbije bestuursperiode was de gemeenteraad van De Panne de jongste ooit. Met Ann Vanheste had de kustgemeente ook voor het eerst een vrouwelijke burgemeester, al waren er bij de start maar nipt voldoende vrouwen in de raad. Op het eind waren er dan weer andere spanningen…

De socialistische lijst DAS haalde in 2012 als grootste partij 36,3 procent van de stemmen, zo’n 9 procent meer dan het kartel Visie 2020 & N-VA. CD&V Plus – zakte naar 25,6 procent, maar stapte samen DAS in een coalitie. Vlaams Belang en ‘Anders’ haalden geen zetels.

De gemeenteraad startte dus met slechts drie partijen, maar ook zonder Jacqueline Clauw. Als moeder van de kersverse burgemeester mocht zij niet zetelen. Laurent Boudolf kwam in haar plaats. Marc Degraeuwe maakte plaats voor Manu Rossey. Uittredend burgemeester Robert Butsraen had voor de verkiezingen van 2012 al laten weten dat hij uit de politiek stapte en werd dus vervangen door Nadia Gerry. Wesley Mestach nam dan weer zijn zitje niet op omdat hij als leraar van de gemeenteschool niet mocht zetelen in gemeenteraad. Stephanie Thybaert kwam hem vervangen. Bij het begin van de legislatuur nam Frans Buyse ontslag in de gemeenteraad en werd OCMW-voorzitter, hij zetelde de afgelopen zes jaar in de gemeenteraad als lid van het schepencollege zonder stemrecht. Sabine Van Der Maelen kwam in zijn plaats. Zo haalde de gemeenteraad nipt de verplichte tweederderegel: met in totaal 7 op 21 raadsleden waren er net genoeg vrouwen.

De Panne 2013/2018: weinig wissels in jongste raad

Tot slot volgde er later in de legislatuur nog slechts één wissel: Martine D’Hooge – Linthout nam vorig jaar om persoonlijke redenen ontslag uit het kartel Visie 2020 – N-VA. Cindy Verbrugge kwam in haar plaats.

Spanningen

Tot zover de wissels die de gemeenteraad kende. Hoe de sfeer er was de voorbije legislatuur? Het nieuws dat DAS en CD&V als kartel naar de verkiezingen trekken, zorgde sinds maart 2017 voor spanningen. Die leidden op hun beurt tot afsplitsingen en twee belangrijke nieuwkomers bij deze verkiezingen: ACT!E en Het plan – B. Die laatste partij kwam er op initiatief van schepen Bram Degrieck, die uit CD&V Plus stapte uit onenigheid met de kartelplannen.

De Panne 2013/2018: weinig wissels in jongste raad

“Bij de voorafgaande gesprekken heb ik steeds aangehouden niet deel te nemen aan een ‘lijst van de burgemeester’ en ik heb voet bij stuk gehouden. Toen ik bekend maakte helemaal alleen te zullen opkomen, leken ze wat opgelucht dat ze van me af waren. Toen ik in april dit jaar aankondigde dat ik met een volledige lijst zou opkomen, heb ik de onderlinge relaties zien omslaan. Er was duidelijk ongerustheid om de meerderheid te verliezen. Het kartel is een duidelijke rekenkundige oefening om aan de macht te blijven. Hoewel de relaties tussen CD&V Plus en DAS heel troebel zijn, gaat men toch op één lijst staan om zeker herverkozen te zijn.”

Vreemd werken

Degrieck ging verder als onafhankelijke, maar dat liep op het eind niet meer zo vlot. “Het laatste half jaar was het vreemd werken binnen het schepencollege. Hoewel er veel werk op de plank ligt en veel dossiers een beslissing vragen, ligt er veel stil. Dat heeft me wel gestoord, want ik merk ook dat mijn dossiers, die goedkeuring nodig hebben van het college, niet gestemd raken. Dat frustreert me wel. Meestal wil een college voor de verkiezingen net véél afwerken, ik heb de indruk dat men voor de verkiezingen veel dossiers naar de volgende legislatuur schuift.”

Voor de komende zes jaar, ziet de schepen veel uitdagingen. “De verbouwing van het gemeentehuis is belangrijk, maar alle administratieve neuzen in dezelfde richting krijgen, vind ik nog belangrijker. Er staan grote, belangrijke dossiers in de steigers die allemaal nog moeten uitgevoerd worden: niet enkel het gemeentehuis, maar ook de Dumontwijk, het fietspad naar Veurne, de Duinhoekstraat, de Koninginnelaan,… En de nieuwe coalitie zal ook dossiers willen realiseren. Dat betekent dat we organisatorisch voorbereid zullen moeten zijn. Vandaag is de administratie dat helemaal niet en daar maak ik me toch wel zorgen om. Bovendien zal het belangrijk zijn om de gemeente anders te besturen. Méér bezig zijn met de grote lijnen uitzetten en denkwerk op langere termijn, en minder met de kleur van de servetten tijdens feesten. Het voorbije bestuur is veel te praktisch ingesteld geweest en veel te weinig bezig geweest met inhoud en denkwerk.” (MVO)

De Panne_tabelOK

DePanne_grafiekOK