Chaos in Zultse gemeenteraad over dierenverwaarlozing

Sally Cosijns bond de kat de bel aan op de gemeenteraad over dierenverwaarlozing. © MVW
Redactie KW

Het venijn zat in de (honden)staart op het einde de gemeenteraad die, omwille van de voetbalmatch Frankrijk-België, vervroegd om 18.30 uur was begonnen. Heel wat leden van de CD&V-fractie deden in Rode-Duivelskledij hun intrede. Sally Cosijns (CD&V), in rood truitje met nummer 12, zette haar tanden in een toegevoegd punt over dierenwelzijn en dierenverwaarlozing. Op het einde van de openbare zitting weigerde een toeschouwer de zaal te verlaten.

Sally Cosijns (CD&V) had het over een ontvangen mail aangaande dierenverwaarlozing. “Ik wil weten hoe het zit met de gemeentelijke aanpak”, begon zij. “Ik stel mij vragen over de behandeling van de klachten. Onlangs werden enkele verwaarloosde honden ontdekt. Ik denk dat de mensen, die zoiets vaststellen, geen klacht meer durven indienen omdat zij niet ‘serieus’ genomen worden. Een GAS-boete is voor de overtreders wenselijk.”

Schepen Filip Peers (GVZ) mocht dan nog een duidelijke uitleg geven en meedelen dat er dit jaar negen meldingen zijn geweest waarvoor, in de meeste gevallen, vlug een oplossing werd gevonden, CD&V had er weinig oor naar. Henk Heyerick (CD&V) haalde een tekst van dierenwelzijnminister Weyts boven. Zowel Weyts als de plaatselijke N-VA werden door hem op de korrel genomen. Heyerick pleit voor de herziening van het GAS-reglement zodat ook zij die dieren verwaarlozen een boete krijgen.

“Niet boven de wet”

Herman Devos (Open Zulte) vond dan weer dat toch meer respect voor het ‘vrijwilligerswerk’ van bepaalde mensen mag getoond worden.

Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) maakte duidelijk dat alle meldingen en klachten door de bevoegde diensten worden behandeld en dat men zich niet boven de wet moet stellen.

Door CD&V was een tactisch plannetje uitgedokterd om het vaststellen van de personeelsformatie en het organogram onder de loep te nemen. CD&V vroeg een aparte stemming over de drie wijzigingen in het organogram, met name de adjunct-financieel directeur in de financiële dienst, het opwaarderen van de functies in de bibliotheek en de wijziging in de dienst grondgebiedzaken waarbij een administratieve functie zou uitgedoofd worden en door een deskundige functie vervangen worden. Er was de onthouding (financiële dienst), de goedkeuring (bibliotheek) en de tegenstem (grondgebiedzaken). Aanje Kints werd met algemeen akkoord aangeduid als waarnemend algemeen directeur bij afwezigheid of verhindering van de algemeen directeur. Dit is een verlengstuk van een beslissing, die jaren geleden al genomen werd.

Directeurs

Op het einde van de openbare zitting schreeuwde een toeschouwer in de nek van enkele raadsleden zijn ongenoegen uit. Voorzitter Ward Baeten (N-VA) moest hem tot vier keer toe verzoeken de zaal te verlaten.

In geheime zitting werd Annelies Demeurie uit Anzegem, aangesteld tot financieel directeur en Lieven Van Hauwaert tot adjunct-financieel directeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier