Ze bekijkt dagelijks het reilen en zeilen op Lauweplaats en volgt als gemeenteraadslid en bestuurslid van Beweging.net de lokale politiek op de voet. Chantal Deman (72) is dan ook de uitgelezen persoon om even achteruit, maar vooral vooruit te blikken naar wat beter kan in Menen en Lauwe in het bijzonder.
Je bent geen kandidaat meer bij de gemeenteraadsverkiezingen?
“72 jaar is niet meer piepjong natuurlijk. Nog een mandaat voor een periode van zes jaar opnemen zou te veel zijn. Ergens halverwege mijn mandaat doorgeven, wil ik ook niet doen. De kiezer kiest voor u, niet voor een ander.”
Hoe kijk je terug op de voorbije zes jaar, waar je als CD&V-raadslid mee het beleid voerde?
“De bestuursploeg heeft het goed gedaan, van de vooropgestelde beleidsambities werd meer dan 90 percent gerealiseerd. Er is nagedacht over de lange termijn en de schuldenlast is afgebouwd. Dus vind ik dat de bestuursploeg efficiënt heeft gewerkt.”
Geldt dat ook voor Lauwe?
“Wel, het is een feit dat er een nieuw rusthuis komt ter vervanging van Sint-Gerardus. En dat na twintig jaar wachten er eindelijk een ontmoetingscentrum wordt gebouwd. Op dat vlak heeft Lauwe gekregen waar het al lang op wachtte. De bouw van het OC is één zaak, maar de verenigingen hebben heel wat vragen over de uitbating, eens het OC in 2019 officieel zal geopend worden.”
Waar maken de Lauwse verenigingen zich zorgen over?
“De hoofdvraag is of ze hun eigen dranken mogen meebrengen en verkopen, of wordt er een concessie uitgeschreven? Alle verenigingen zijn namelijk op zoek naar wat inkomsten. De huur van een ruimte in het OC, de sprekers, … dat moet allemaal betaald worden. Hopelijk vindt het stadsbestuur een oplossing, waar alle verenigingen zich in kunnen vinden.”
De volgende bestuursploeg heeft nog werk?
“Absoluut, maar er is meer. Veel Lauwenaars pleiten voor het behoud en de renovatie van ons mooi gemeentehuis. Stad Menen moet oog hebben voor het bestaand patrimonium en daarvoor een budget opzij zetten. Het gemeentehuis is het symbool van onze gemeente, een stukje cultureel erfgoed dat weliswaar aan renovatie toe is. Dit mag niet verdwijnen.”
“Een nieuw aangelegd plein, met groen en ondergrondse parking”
“De opbrengst van de verkoop van het oude cultureel centrum kan bijvoorbeeld besteed worden om het gemeentehuis op te knappen, waar eigenlijk best ook nog heel wat activiteiten plaats kunnen vinden.”
In de gemeenteraad wees je herhaaldelijk op de benarde toestand op Lauweplaats?
“Lauweplaats ligt er erg verloederd bij. Bij het bouwen van de appartementen aan de Leie waren groene zones een must. Terecht. Op Lauweplaats staan er ook heel veel appartementen, maar daar zijn geen groene zones te bespeuren. Koning auto is er baas! Er is heel druk verkeer, en ons centrum is één grote parking. Daar ligt een uitdaging voor de volgende bestuursploeg: meer groen in het centrum van Lauwe. Minder auto en meer fiets. Dat kan door aangepaste fietspaden en nieuwe fietsstallingen aan te leggen. Als antwoord op een rondvraag van Beweging.net, willen vele Lauwenaars eenrichtingsverkeer en aangepaste, brede fietspaden op Lauweplaats. En waarom niet: een nieuw aangelegd plein, met veel groen en een ondergrondse parking?”
Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor de nieuwe bestuursploeg?
“Het masterplan aan de Leie, met een nieuwe brug en de omgevingswerken zullen ongetwijfeld een groot stuk van het budget opslorpen, Maar ook dan zal men zeker aandacht moeten hebben voor de verkeerssituatie in het centrum van Menen. Ook hier zijn aangepaste fietspaden een must.”
Je blijft je inzetten voor Beweging.net?
“Dat spreekt vanzelf. We hebben een kandidaat op plaats drie op de CD&V-lijst, in de hoop dat wij een plaats hebben in het college van burgemeester en schepenen. De grootste uitdaging is vooral luisteren naar de mensen en hun wensen. Ik verwacht van onze verkozenen vooral inzet voor de zwaksten in onze samenleving. In Menen zijn dat er heel wat. En dat men aandacht heeft voor groen in de stad, voor verkeersveilige straten en zeker ook voor de jeugd.”
Mocht je terugkeren in de tijd, kies je dan weer voor een politiek engagement?
“Zonder twijfel, het geeft voldoening om mee te werken en mee te denken hoe je gemeente er in de toekomst uit gaat zien. Het is boeiend om samen met de andere gemeenteraadsleden belangrijke beslissingen te nemen, waar de inwoners van onze stad beter van worden. Want dat is uiteindelijk de bedoeling.”
(SLW)
Bio p>
Privé: Chantal Deman (72) is getrouwd met Roger Dewitte. Ze heeft twee dochters, Inge (49) en Elke (46) en vier kleinkinderen: Tymen, Lauren, Lara en Remi. p>
Loopbaan: Gedurende 36 jaar was Chantal kleuterleidster in Lauwe, het huidige GBS De Wonderwijzer. p>
Vrije tijd: In haar vrije tijd zet ze zich in voor Beweging.net Lauwe, schildersgroep Valcolores en keramiekgroep Valterra. Voor die laatste draait het oventje in haar tuinkamer overuren. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier