CD&V uitte veel kritiek op het meerjarenpla (lees hier meer daarover) van de coalitie Open Zulte – GVZ – N-VA. De fractie vreest vooral dat gezinnen met een bescheiden inkomen de dupe worden van de hervormingen. Marc Devlieger becijferde dat de gezinnen de komende zes jaar 539 euro extra belast worden. De meerderheid vond de kritiek overdreven.
Door Roger Marlier
Het werd een marathonzitting. Burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte) en de schepenen Linda Detailleur (N-VA), Olivier Peirs (GVZ), Michael Vandemeulebroecke, Sophie Delaere en Frederic Hesters (allen ‘Open Zulte’) gaven eerst toelichting over de zeven doelstellingen van het meerjarenplan voor de periode 2020-2025. Daardoor waren er uren van concentratie nodig. Voor Francky De Coster (Open Zulte), voorzitter van de gemeenteraad, werd het een lange avond om constant alert te blijven.
Niet fractieleider Sally Cozijns, maar wel Marc Devlieger trok namens CD&V in de aanval. “Op de commissievergadering was ik eerst gecharmeerd over het meerjarenplan. Ik liet daarna alles bezinken, heb veel slaap gelaten en veel gecijferd om tot de conclusie te komen dat de ‘warmste’ week voor bepaalde inwoners wel eens de ‘armste’ week kan worden.”
“Deelgemeenten slecht bedeeld”
“Voor niet alle deelgemeenten (Zulte, Olsene, Machelen) is in het meerjarenplan evenveel aan investeringsbijdragen voorzien. Er is wel de afschaffing van de milieubelasting maar anders worden de huisvuilzakken 50 procent duurder. De sportkampen en de retributies gaan ook in stijgende lijn. We zitten hier met een kleine fractie van zes mensen, de rest beslist alles, maar wij kunnen en mogen toch zeggen dat wij bepaalde zaken niet goed vinden van al de aangekondigde hervormingen in het meerjarenplan.”
Volgens Marc Devlieger worden de grote slachtoffers van de hervorming de mensen met een bescheiden inkomen. “De grote winnaars zijn de tweeverdieners met een beter inkomen. In de totale berekening krijgt de gemeente volgens de interpellant door deze taksshift in de periode van zes jaar 2.826.000 euro meer inkomsten. De verhoging van de grafconcessies zorgen voor een meerinkomst van 288.000 euro. Ook de sociale tegemoetkomingen voor 345 gezinnen met drie kinderen worden afgeschaft. Er volgt ook een meer inkomen op de dienstencheques en via de retributies.”
Afschaffing milieutaks
“Het enig lichtpuntje is de afschaffing van de milieutaks die in totaal 1.347.000 euro minder inkomsten zal betekenen“, aldus nog Marc Devlieger. “Uiteindelijk zal de totale extra belastingenlast in de komende zes jaar gemiddeld 539 euro per gezin bedragen. Met CD&V zijn we ervan overtuigd dat veel gezinnen die met de armoedegrens flirten het slachtoffer worden van het beleid. We betreuren ook dat dossiers van een dergelijke grootte via diverse mediakanalen wereldkundig worden gemaakt waardoor een debat in de gemeenteraad eigenlijk overbodig is. In de zogeheten ‘warmste’ week zullen wij alles in het werk stellen om een herziening te krijgen voor deze onrechtvaardige herschikking”, besluit Marc Devlieger.
“Ik heb dezelfde berekening als collega Devlieger gedaan en kom hier en daar tot andere resultaten”, reageerde fractieleider Steven Van Troys (Open Zulte). “Dat deelgemeente Machelen, inzake investeringen, zou achteruit geschoven worden is onjuist. Niet vergeten dat bepaalde investeringen in Zulte ook de deelgemeenten Olsene en Machelen ten goede komen”, vervolledigde Steven Van Troys.
Nieuwe belasting op eigendommen
Henk Heyerick (CD&V) had bepaalde opmerkingen, ook met de nieuwe belastingen op de eigendommen, die volgens interpellant op termijn zullen doorgerekend worden aan de huurders. Hendrik De Waele (Open Zulte) verduidelijkte dat een eigenaar zich moet aanpassen aan de huurwet en niet zomaar de huur kan verhogen. Volgens Heyerick zal de eigenaar de meerkost doorrekenen aan de huurders, als deze een nieuw contract ondertekenen.
Burgemeester Simon Lagrange had de donkere wolken op voorhand zien aankomen en zorgde voor een scherpe repliek.
“Laat mij eerst toegeven dat Marc Devlieger er zijn werk heeft van gemaakt”, begon burgemeester Lagrange. “De geciteerde verhogingen gebeuren op een verantwoorde manier. Heel wat collega-burgemeesters zijn zelfs jaloers op onze nieuwe tarieven. Door de verlaging van de personenbelasting en de afschaffing van de vaste milieubelasting is er voor iedere inwoner een daling van 15,7 euro per jaar. Ter compensatie zijn er wel bepaalde hogere tarieven, deze waren al tientallen jaren niet meer aangepast. We vinden de kritiek van de oppositie overdreven. Verder investeren en gezond blijven is voor ons een prioriteit. Na overleg met onze financiële dienst kloppen bepaalde bedragen niet. Voor de begraafplaatsenconcessies zal het 63.000 euro op zes jaar worden en niet 288.000 euro. Voor de huisvuilzakken zal dit op zes jaar 600.000 euro worden in plaats van 740.000 euro. Ook belangrijk is, dat de belasting op niet-geadresseerd drukwerk voor 95 procent gedragen wordt door bedrijven van buiten Zulte”, aldus nog burgemeester Lagrange.
Huisvuilzakken
Lieven Lippens (CD&V) had problemen met de nieuwe huisvuilzakken. “Om bepaalde zakken voor gebruik te openen heb je al een eerste deel ‘afval’ en dat kan niet de bedoeling zijn”, zei hij.
Sally Cozijns reageerde dan toch . Ze begon met Zulte een financieel gezonde gemeente te noemen maar had toch problemen met retributies en bepaalde verdoken belastingen. Op vraag van Cozijns betreffende het advies van de cultuurraad, werd door schepen Michael Vandemeulebroecke (Open Zulte) meegedeeld dat naar alle leden van de cultuurraad een antwoord werd gestuurd.
Toen de verhoogde opcentiemen (875 vanaf volgend jaar) door de meerderheid werd goedgekeurd was er applaus van… Marc Devlieger. “Ik zou beschaamd moeten zijn in jullie plaats”, foeterde hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier