Tijdens de gemeenteraad stak Marc Devlieger (CD&V)het vuur aan de lont om de hoogspanningskabels ondergronds te brengen. De bestuursmeerderheid Open Zulte-GVZ-N-VA wil de uitslag van het openbare onderzoek afwachten.
“Marc Devlieger schetste zowel in de gemeenteraad als in de commissievergadering een duidelijk beeld van de situatie en motiveerde zijn vraag tot het gedeeltelijk ondergronds brengen van de hoogspanningskabels”, aldus Andy Rommel (voorzitter CD&V Zulte). “De historische kans om een gedeelte van de visuele vervuiling van het Leielandschap weg te werken is de cruciale doelstelling van onze actie. Na de uiteenzetting van Elia Asset werd duidelijk dat het technisch mogelijk is om de huidige hoogspanningskabels gedeeltelijk ondergronds te leggen. De definitieve beslissing zal naast de technische elementen ook door het financiële plaatje bepaald worden.”
Openbaar onderzoek
“Blijkbaar gaf Elia Asset een jaar geleden al een toelichting. Het is pijnlijk vast te stellen dat het college in die fase geen opmerkingen maakte en evenmin de gemeenteraad hierover heeft geïnformeerd. We moeten nu wachten op de uitslag van het openbare onderzoek”, vult een ontgoochelde Marc Devlieger aan.
“De vertegenwoordigers van Elia gaven op de commissievergadering een heldere uitleg en gingen ook dieper in op de vraag vanuit de gemeenteraad”, reageert burgemeester Simon Lagrange (Open Zulte). “Het project doorkruist verschillende gemeenten tussen Zomergem en Avelgem, waaronder onze deelgemeenten Olsene en Machelen. Dit is een genuanceerd verhaal. Enerzijds zou dit een belangrijke visuele meerwaarde voor dit landelijk gebied en de toeristische omgeving bieden, anderzijds zijn er ook nadelen zoals de technische moeilijkheid : er is een werfzone nodig van 60 meter breed en een bouwvrije zone van 25 meter breed. Er is ook de hoge kostprijs, tot tien keer duurder bij het ondergronds brengen”.
Volgens schepen van Milieu Filip Peers (GVZ) kunnen tijdens een openbaar onderzoek per gemeente lokale bezorgdheden aan bod komen. “Laat ons echter eerlijk zijn en dit niet al te simplistisch voorstellen. Na het openbaar onderzoek bundelen wij de opmerkingen en zullen op basis hiervan een gemotiveerd advies afleveren aan het ‘departement omgeving’ van de Vlaamse overheid, dat over de vergunningsaanvraag beslist”, besluit schepen Peers. (RMN)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier