Niet Joke Schauvliege, wel Sabine de Bethune. CD&V heeft donderdagmiddag bekendgemaakt de Kortrijkse Senaatsfractieleider Sabine de Bethune naar voren te schuiven als rechter aan het Grondwettelijk Hof. Vrijdag moet de Senaat de benoeming nog bekrachtigen.
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar CD&V heeft nu toch haar keuze voor de afvaardiging bij het Grondwettelijk Hof gemaakt. Na het pensioen van Trees Merckx-Van Goey, de huidige afgevaardigde van de christendemocraten, mocht CD&V immers een nieuwe figuur verkiezen.
Het Grondwettelijk Hof bestaat in totaal uit twaalf rechters, zes juristen en zes mensen uit de politiek. Om het genderevenwicht te bewaren, moest de keuze op een vrouw vallen en bovendien gaf de partij de voorkeur aan iemand met een diploma in de rechten.
Met Joke Schauvliege en Sabine de Bethune dienden zich twee kandidaten aan, maar na de discussie rond de kandidatuur van Zakia Khattabi van Ecolo in 2019, vroegen vooral de andere politieke partijen aan CD&V om slechts één iemand naar voren te schuiven. Zonder duidelijkheid zou het immers moeilijk worden om voor één van beiden de noodzakelijke twee derden van de stemmen te halen.
Beloning voor trouw
Sabine de Bethune, dochter van oud-burgemeester van Kortrijk wijlen Emmanuel de Bethune en zus van gedeputeerde Jean de Bethune, geldt als een trouwe partijsoldate. De 62-jarige barones – de familie de Bethune is van adel – zetelt al sinds 1995 in de Senaat en is al enkele jaren fractieleidster. De keuze voor de minder bekende naam is echter weloverwogen, zo geeft CD&V aan in een mededeling. De christendemocraten zien in de kandidatuur als rechter aan het Grondwettelijk Hof een beloning voor het werk van de voorbije jaren.
“De keuze voor Sabine de Bethune komt er na haar jarenlange inzet voor mensenrechten, vooral voor de rechten van vrouwen en meisjes, zowel bij ons als elders in de wereld”, geeft CD&V aan in een mededeling. Joke Schauvliege, Vlaams Parlementslid en vooral ook oud-minister van onder meer Omgeving en Landbouw die in februari 2019 ontslag nam, grijpt dus naast het zitje bij het Grondwettelijk Hof. De stemming van vrijdag moet nu rimpelloos kunnen verlopen, daarna maakt de regering een definitieve keuze voor de Bethune.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier